Marinbiologen Omri Bronstein håller i en svart långtaggig sjöborre.
Marinbiologen Omri Bronstein håller i en svart långtaggig sjöborre. - Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Massdöd av sjöborrar hotar korallrev

En epidemi som sprider sig genom Röda havet har dödat en hel art av sjöborrar i Akabaviken. Det kan vara dåliga nyheter för regionens korallrev.


Hela populationen av svart långtaggig sjöborre (diadema setosum) utplånades under ett par månader i bukten som också är känd som Eilatviken, enligt forskare från Tel Aviv University. Arten har hjälpt reven att hålla sig friska genom att äta alger som annars kan växa okontrollerat och kväva korallerna.

— Koraller har ingen chans att konkurrera med alger. Därför behöver vi sjöborrar, säger Omri Bronstein, marinbiolog vid Tel Aviv University, till nyhetsbyrån Reuters.

Den troliga boven bakom massdöden är en sjukdomsframkallande parasit.

— Det är en snabb och våldsam död. Inom bara två dagar förvandlas en frisk sjöborre till ett skelett.

Det har även kommit rapporter om döda sjöborrar från Grekland och Turkiet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.