Stridsledning från ett militärfordon. Arkivbild.
Stridsledning från ett militärfordon. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Miljardavtal för försvarets ledningssystem

Publicerades: 26 Maj, 05:00

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal med försvarskoncernen Saab om ett centralt systemstöd för att införa och vidmakthålla det digitala taktiska ledningsstödsystemet LSS Mark i Försvarsmakten. Det tioåriga avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor.


"Vi är oerhört nöjda med att ha gått i mål med denna upphandling, som varit tidskrävande och komplex. Nu har vi en industripartner som i många avseenden ska kunna ta ett större ansvar och agera som FMV:s förlängda arm", säger Magnus Ernfors, programchef för LSS Mark på FMV i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska huvudsakligen utföras av Saabs dotterbolag Combitech.

Försvarsmakten ska införa LSS Mark i tiotusentals befintliga och framtida plattformar, som en del av digitaliseringen av markstridskrafterna.

FMV ansvarar för att utveckla och anskaffa systemet samt för att installera, underhålla och uppgradera det i allt från strids- och transportfordon till stabsplatser och tält samt i system som bärs av en enskild soldat.

Införandet är omfattande, tekniskt svårt, riskfyllt och med produkter och plattformar från många aktörer, skriver FMV. För ett par år sedan beslutade myndigheten därför att externt stöd behövdes – och ska nu alltså få det av Saab.

TT
/
Senaste nytt

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

Färre självmord vid järnvägen

Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

3 timmar sedan
Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.

Larm om skottlossning söder om Stockholm – en person skadad

3 timmar sedan
Polisen har fått in samtal om en skottlossning i Jordbro i Haninge kommun. Vittnen uppger till polisen att det finns en skadad person på platsen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.