Gert-Jan blev förlamad i en cykelolycka 2011. Nu, 13 år senare, kan han stå och gå igen tack vare en ny teknik som utvecklats av franska och schweiziska forskare.
Gert-Jan blev förlamad i en cykelolycka 2011. Nu, 13 år senare, kan han stå och gå igen tack vare en ny teknik som utvecklats av franska och schweiziska forskare. - Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

AI hjälpte förlamad man att stå och gå igen

Gert-Jan från Nederländerna blev förlamad i armar och ben på grund av en ryggmärgsskada efter en cykelolycka 2011. Nu har han tack vare en ny teknik som bygger på AI återfått rörelseförmågan och kan stå och gå naturligt igen.


Fakta: Ryggmärgsskador

En skada på ryggmärgen uppkommer vanligtvis genom kraftigt yttre våld, som trauma mot nacken eller ryggen. Det finns även andra orsaker till skador på ryggmärgen, såsom infektioner, tumörer eller blödningar, vilka inte är relaterade till trauma och kallas icke-traumatiska skador.

När en ryggmärgsskada inträffar och överföringen av nervimpulser till och från hjärnan avbryts, resulterar det i förlamning. Graden av förlamning beror på var skadan är lokaliserad och hur mycket av ryggmärgen som har skadats. Om ryggmärgen är helt skadad, kallas det en komplett ryggmärgsskada, medan en delvis skadad ryggmärg leder till en inkomplett ryggmärgsskada.

Källa: Ryggmärgsskada.se

Tekniken upprättar en digital brygga mellan Gert-Jans hjärna och ryggmärg och återupprättar kontakten mellan dem. Den bygger på att ett implantat på hjärnans yta läser av hjärnaktiviteten och skickar signaler till en dator som han bär i en ryggsäck.

I datorn översätts signalerna till elektriska impulser med hjälp av artificiell intelligens och skickas sedan vidare till ett andra implantat i ryggmärgen som i sin tur aktiverar musklerna.

Tack vare tekniken kan Gert-Jan, om än begränsat, nu stå utan att använda händerna som stöd i några minuter och gå minst 100 meter. Han kan dessutom gå i trappor och på andra varierande underlag.

— Det mest överraskande tror jag hände efter två dagar, inom fem minuter kunde jag kontrollera mina höfter, sade han på en pressträff när studien, som har publicerats i tidskriften Nature, presenterades i veckan.

Helt ny teknik

Mikael Svensson, professor i neurokirurgi vid Karolinska institutet i Solna, förklarar att liknande teknik finns sedan tidigare, men att digitalt omvandla hjärnaktivitet, det vill säga det man tänker, till funktionella elektriska impulser och direkt överföra dem trådlöst till ryggmärgen är helt nytt.

— Det handlar inte om att laga ryggmärgen, utan om att aktivera musklerna från hjärnan med hjälp av patientens tankar, säger han.

Han betonar samtidigt att patienten bara hade en partiell skada på ryggmärgen, vilket gör att det svårt att avgöra hur stor rörelseförmåga han hade innan studien inleddes.

— Det hade varit än mer övertygande om det hade varit en patient som hade en komplett skada, säger han.

“Intressant framtid”

Men icke desto mindre är tekniken intressant, anser han, särskilt om utrustningen som den kräver i framtiden går att göra mer förenlig med vardagslivet.

— Om det fungerar i större skala och om man kan göra den här utrustningen mindre, så kan det här absolut ha en väldigt intressant framtid.

TT
/
Senaste nytt

Kadetter får sänkt lön – öppet brev till ÖB

Polisen i Hörby rapporterar om brand

"Larm om brand, Killhult", skriver polisen på sin hemsida.

Man hittad svårt knivskuren söder om Stockholm – för med ambulans till sjukhus

En man i 30-årsåldern hittades tidigt på tisdagsmorgonen svårt knivskuren i Västerhaninge söder om Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Raset för nyföretagande bromsar in

Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Men nu ser raset ut att ha bromsat in. Under tredje kvartalet landade antalet nystartade företag på 13 procent lägre jämfört med samma period 2023, enligt statistik från Bolagsverket som mjukvaruföretaget Visma Spcs sammanställt.

Ansiktsigenkänning och drönare – så vill regeringen utöka kameraövervakningen

Regeringen och SD vill förbättra polisens möjligheter till kameraövervakning.

Polisen i Borlänge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat i Borlänge på E16", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.