Douglas Thor, ordförande i MUF. Arkivbild.
Douglas Thor, ordförande i MUF. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Muf-ordförande kritiseras i internutredning

Ordföranden för Moderata ungdomsförbundet, Douglas Thor, får kritik i en intern utredning. Orsaken är hans agerande för att försöka avsätta en av förbundets distriktsordförande.


— Jag delar utredningens bedömningar och tycker det här är allvarligt, säger Moderaternas partisekreterare Karin Enström.

TV4 avslöjade i mars att Thor uppmuntrat till att betala avgiften för nya medlemmar för att vinna en intern maktkamp. Det framgick i en gruppchatt som Thor startat.

Syftet var att de nya medlemmarna skulle delta på Jämtlandsdistriktets stämma i vintras för att rösta bort sittande distriktsordföranden.

Moderata ungdomsförbundet (Muf) bad därefter Moderaterna göra en utredning som nu är klar. Enligt den har Thor bland annat agerat i strid med partiets etiska policy.

"Min största kritiker"

"Han borde inte startat chatten, uppmuntrat till att betala medlemsavgifter eller uttryckt sig på det sätt som gjorts", står det i utredningen.

— Kritiken de riktar mot mig är den kritiken jag själv riktat mot mig. Där är jag min största kritiker, jag ångrar hur jag uttryckte mig, säger Douglas Thor till TT.

Att Thor försökt påverka distriktsstämmans val av ordförande har han förklarat med att det skulle handla om "omständigheter hänförliga till känsliga medlemsärenden". Han har dock inte offentligt gått in på vad det handlar om.

Följde ej rutiner

Om en medlem har agerat olämpligt finns riktlinjer och rutiner för hur sådana ärenden ska hanteras. Därefter fattas beslut om lämpliga konsekvenser. Men utredningen konstaterar att några medlemsärenden inte har inletts i detta fall och är kritisk mot Thor för det:

"Han borde ha följt gällande rutiner kring hantering av medlemsärenden. Utredningen konstaterar att som ledande företrädare har man ett extra tungt ansvar att agera som föredöme."

Utredningen har däremot inte kommit fram till att något formellt regelbrott begåtts vid värvning av medlemmar eller i samband med genomförandet av distriktsstämman, något som Douglas Thor själv tycker är viktigt att poängtera.

— Den har också kommit fram till att jag uttryckt mig på ett sätt som jag inte borde ha gjort, och det instämmer jag i och sade väldigt tidigt att jag ångrar, säger han.

Förbättra kulturen

Utredning har funnit två nyvärvningar där medlemsavgiften betalats av annan person och två fall där medlemmar flyttat sitt medlemskap till Jämtlandsdistriktet.

"Efter samtal med samtliga dessa fyra personer har inte något annat framkommit än att de själva aktivt valt att bli medlemmar respektive flyttat sitt medlemskap", står det.

Försöket att byta ut distriktsordföranden misslyckades. Distriktsstämman valde om honom med klara siffror.

Douglas Thor välkomnar utredningens rekommendationer att utvärdera hanteringen av interna ärenden och förbättra policys avseende kränkande särbehandling och rutiner för att hantera mobbning, trakasserier och diskriminering.

Han känner att han har förbundets stöd.

— Ja det gör jag, säger han.

Muf:s styrelse rekommenderas också att driva på för ett "brett, djupgående och långsiktigt värderings- och kulturarbete" i hela ungdomsförbundet, inklusive Moderat skolungdom och Moderata studenter.

— Alla ska känna sig välkomna och det måste också gälla i Moderata ungdomsförbundet, säger Karin Enström.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.