Ytterligare en person, en man i 35-årsåldern, dömts till fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott. Arkivbild.
Ytterligare en person, en man i 35-årsåldern, dömts till fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sköt mot lägenhetsdörr – tre döms

De två tonårspojkarna sköt flera skott mot en lägenhetsdörr. Nu döms de för grovt vapenbrott, rapporterar Upsala Nya Tidning.


Det var en tidig morgon i september förra året som grannarna i ett flerfamiljshus i centrala Uppsala vaknade av ljudet från skottsalvor. Ingen skadades fysiskt, men fyra skott gick igenom dörren och in i lägenheten där två personer befann sig vid tillfället.

Enligt utredningen sköt förövarna sannolikt mot fel dörr. I en annan lägenhet i det aktuella trapphuset bor släktingar till den så kallade kurdiske räven, som pekats ut som en av de drivande personerna bakom våldsvågen som drabbade Stockholm i vintras.

En av de dömda, en 17-årig pojke, har erkänt att han skjutit mot dörren men har inte velat uppge vem som gav honom uppdraget. Den andre, som även han var 17 vid tillfället, nekade till brott och har inte svarat på några frågor.

Om de hade varit myndiga när brottet begicks skulle domen landat på fyra–fem års fängelse, skriver tingsrätten. Nu landar straffet i stället på sluten ungdomsvård i 13 månader för 17-åringen respektive ett år för 18-åringen.

Ytterligare en person, en man i 35-årsåldern, döms mot sitt nekande till ett år och tio månaders fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott.

TT
/
/
Senaste nytt

Jan Emanuel: Våldsvågen kan stoppas

Kommer inte åt E6: "Väldigt instabilt"

Trafikverket kommer ännu inte åt E6 efter jordskredet i Stenungsund, rapporterar P4 Väst.

Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning

Polis får nu möjlighet att rikta hemliga tvångsmedel mot personer som inte är misstänkta för brott. Det här är ett paradigmskifte när det gäller de brottsutredande myndigheternas möjlighet att övervaka människor, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Tecken på tillväxt tillbaka i Kinas industri

1 timme sedan
Aktivitetsnivån inom Kinas tillverkningsindustri ökar för första gången sedan i mars, om än försiktigt. Det visar ett färskt inköpschefsindex från världens näst största ekonomi.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.