Bekämpningsmedel som används i odling av till exempel äpplen har i studie på råttor visat sig påverka hjärnans utveckling. Arkivbild.
Bekämpningsmedel som används i odling av till exempel äpplen har i studie på råttor visat sig påverka hjärnans utveckling. Arkivbild. - Foto: Leif R Jansson / TT

Studie: Risker med bekämpningsmedel mörkas

Äpplen, lök och andra grödor besprutas med bekämpningsmedel som kan var farliga för hjärnan, men resultaten har mörkats, enligt en studie från Stockholms universitet.


— Jag tycker att det är hårresande, säger en av forskarna bakom studien, Axel Mie, till SVT.

Han ser mörkningen som ett klart brott mot lagstiftningen och etiken.

Det handlar om två medel, Fluazinam och Abamectin, som enligt tillverkarnas egna studier orsakar minskad hjärnstorlek hos råttungar. Eftersom hjärnans utveckling hos råttor liknar den hos människor finns anledning att tro att även människor kan påverkas av substanserna, enligt Axel Mie.

Tillverkarna är skyldiga att rapportera sådana resultat till den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA, men har underlåtit att göra det i en fjärdedel av de granskade fallen, enligt forskningsstudien från Stockholms universitet.

Att myndigheterna får korrekta uppgifter från tillverkarna är en förutsättning för tillförlitliga bedömningar och för att förbud ska kunna införas, om det behövs, påpekar Mie, som är doktor i analytisk kemi.

Fluazinam används mot svampangrepp i svenska potatis- och lökodlingar och även inom äppelodlingen i exempelvis Sydtyrolen. Abamectin används i växthusodling av till exempel gurka, sallad, paprika och jordgubbar inom EU.

TT
/
EU
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.