Universitetshuset i Lundagård. Arkivbild.
Universitetshuset i Lundagård. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Studie av våldtäktsmäns bakgrund inget brott

En förundersökning mot en professor i allmänmedicin som misstänkts för brott mot etikprövningslagen läggs ned, rapporterar Läkartidningen. Fallet handlar om uppmärksammade registerstudier om dömda våldtäktsmäns bakgrund.


Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) ansåg att forskningen saknat etikprövningstillstånd vilket den anklagade – Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet – bestred när ärendet väcktes 2021.

Kristina Sundquist tycker att åklagarens nedläggningsbeslut borde ha fattats betydligt tidigare.

— Den här processen har dragit ut väldigt lång tid. Jag blev förhörd en enda gång under hela den här perioden. Nog kan man tycka att det borde ha kunnat gå snabbare, säger hon till Läkartidningen.

Enligt Önep var frågeställningen om invandrares roll i våldtäktsstatistiken inte nämnd i tillståndsansökningarna och därför hade forskarna vid Lunds universitet inte tillstånd att använda dessa uppgifter.

Men Eva-Marie Persson, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, skriver i sitt beslut att det inte går att bevisa att Kristina Sundquist "haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt".

TT
Senaste nytt

Tre pojkar anhållna för upploppen i Rosengård

En död efter brand

En person har hittats död efter en kraftig brand i Vaggeryd, söder om Jönköping.

Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

Elva döda i skjutningar och en omkommen i en sprängning. September har hittills krävt tolv dödsoffer i våldsdåd som polisen misstänker kan ha kopplingar till olika gängkonflikter.

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

Från och med den 10 december utökas SJ:s avgångar till flera orter. Bland annat utökas trafiken på sträckan mellan Linköping och Gävle via Stockholm från sju till tolv avgångar per dag i vardera riktning. Mellan Stockholm och Ljusdal planeras för fem avgångar i vardera riktning.

Norrköping: Polisen rapporterar om vapenlagen

"Åtta personer har gripits misstänkta för brott mot vapenlagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Stoltenberg i Kiev: Beställ mer vapen

Nato-chefen Jens Stoltenberg är i Kiev för samtal med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Beställ mer vapen, uppmanar norrmannen västvärlden.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.