Det finns en risk för att barnen inte läser i böcker och inte lär sig att skriva för hand menar skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.
Det finns en risk för att barnen inte läser i böcker och inte lär sig att skriva för hand menar skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Digitala nationella prov i lågstadiet stoppas

Regeringen, med skolminister Lotta Edholm (L) i spetsen, stoppar planerna på att införa digitala nationella prov i årskurs tre, rapporterar SVT Nyheter.


— Har man ett digitalt nationellt prov i årskurs tre så riskerar vi att barn inte läser i böcker och inte lär sig att skriva för hand. Man forcerar digitaliseringen, säger hon till SVT.

— För att man ska kunna göra det digitala provet så är man ju tvungen att kunna skriva digitalt, och vi vill inte forcera utvecklingen där små barn väldigt tidigt får använda sig av skärmar istället för att skriva för hand, säger hon.

2017 fattade den dåvarande regeringen beslutet om att göra de nationella proven digitala, med motiveringen att det skulle göra det enklare för skolor att administrera de nationella proven och bidra till en mer likvärdig bedömning av elevernas kunskaper genom central rättning av proven.

TT
/
SVT
/
Senaste nytt

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Hagamannens brott, straff och liv i dag – det här vet vi om Niklas Lindgren

Hagamannen satte skräck i Umeå under flera års tid och har beskrivits som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. Nyheter24 besvarar och sammanfattar några av de vanligaste frågorna om den ökände brottslingen.

HURRA – Nyheter24 fyller 15 år: "Vi ska bli störst"

I dag, lördag 30 september 2023, var det exakt 15 år sedan Nyheter24 gick live.

Småsparare satsar på svag krona

Svenska småsparare fortsätter att ösa in pengar i globala fonder och fonder med USA-fokus – vilket har varit en smart strategi när kronan har försvagats. Men det finns risk för besvikelse om kronförstärkningen tar fart.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.