Jordbruksverket ansvarar för livsmedelsproduktionen i händelse av kris eller krig. Arkivbild.
Jordbruksverket ansvarar för livsmedelsproduktionen i händelse av kris eller krig. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jordbruksverket krigsplacerar alla medarbetare

Jordbruksverket väljer att krigsplacera alla tillsvidareanställda medarbetare. Enligt myndigheten handlar det om att säkra landets livsmedelsproduktion även vid kris och krig.


Fakta: Krigsplacering

Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är skyldig att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver om allmän tjänsteplikt. Då får den som är krigsplacerad inte lämna landet, byta jobb eller säga upp sig.

Ingen individ kan ha mer än en krigsplacering och tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret.

Källa: MSB

Totalt berör krigsplaceringen omkring 1 650 anställda.

"Det är ett viktigt beslut, samtidigt som det egentligen inte innebär någon direkt förändring. Det betyder bara att vi ska fortsätta arbeta även under oroliga tider", säger generaldirektör Christina Nordin i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket är en av 60 så kallade beredskapsmyndigheter i Sverige och har därmed en särskild betydelse för det civila försvaret.

Skulle regeringen fatta beslut om höjd beredskap är myndighetens uppdrag att se till att Sverige har en fungerande livsmedelsproduktion samtidigt som man ansvarar för verksamheten kring djurens hälso- och sjukvård.

"Jordbruksverket har, tillsammans med andra myndigheter, ett viktigt uppdrag i att arbeta för att Sveriges befolkning ska kunna vara mätta och friska. I grund och botten handlar krigsplaceringen alltså om att säkerställa att vi har mat på bordet – oavsett hur omvärlden ser ut", säger Christina Nordin

TT
/
Senaste nytt

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

Minst 20 personer har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, rapporterar lokala medier.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Sommarens extremväder bakom tågförseningar

1 timme sedan
Preliminära siffror för juni–augusti visar att 86,7 procent av de svenska persontågen kom fram i tid under sommaren. Det är en minskning på 3,2 procentenheter jämfört med samma period förra året, enligt Trafikverket.

Polisen rapporterar om brand, Malmö

1 timme sedan
"Sorgenfri. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.