Två vårdcentraler, med omkring 9 000 personer listade hos sig, stängs med omedelbar verkan. Arkivbild.
Två vårdcentraler, med omkring 9 000 personer listade hos sig, stängs med omedelbar verkan. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vårdcentraler stängs med omedelbar verkan – påverkar 9 000 personer

Två vårdcentraler i Göteborg stängs med omedelbar verkan, skriver lokala medier. Beslutet påverkar omkring 9 000 invånare.


Beslutet om att stänga vårdcentralerna, som ligger i stadsdelarna Kortedala och Gamlestaden, fattades av Västra Götalandsregionen på torsdagen.

Ägarbolaget riskerar konkurs

Bakgrunden är att företaget som äger vårdcentralerna har skulder på flera miljoner kronor, och riskerar att försättas i konkurs. Ägaren till företaget åtalades dessutom i maj för bokföringsbrott i form av försenade årsredovisningar.

— Till syvende och sist är det en patientsäkerhetsfråga. Vi går nu in i semesterperiod och att ha en vårdcentral med konkurshot över sig i juli innebär en stor risk för att patienter hamnar i kläm, säger My Alnebratt (S), ordförande i regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd, till Göteborgs-Posten.

Patienterna som drabbas kommer nu att omfördelas till andra vårdcentraler i närheten.

"Finns inte grund att häva avtalet"

Ägaren till vårdcentralen uppger för GP att han kommer att bestrida beslutet.

— Samtliga inspektioner som VG-regionen gjort har visat att vi bedriver en säker vård. Det finns inte grund för att häva avtalet, anser jag, säger han till tidningen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!