Det väntas bli höga temperaturer och sol i nästa vecka.
Det väntas bli höga temperaturer och sol i nästa vecka. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Här förväntas det bli 30 grader – kan bli värmebölja

Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.


De senaste dagarna har större delen av Sverige varit i ett högtrycksdominerat väderläge. Och det kommer ligga kvar över överskådlig tid.

— Det är i början av vecka 25 som det möjligen börjar luckras upp, men det ligger en osäkerhet runt den prognosen eftersom den är långt fram i tiden, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Högtrycket gör att det torra och soliga vädret kommer ligga kvar och det kommer i princip inte vara några avvikelser från sol eller klart väder. Varken dag- eller nattetid.

— Det som bryter trenden är i morgon, på söndag eftermiddag. Då närmar sig en kallfront västerifrån som kommer passera över norra Norrland. Men det ser ut som att den, i huvudsak, för med sig tätare moln och lätt regn i delar av fjällkedjan.

Erik Höjgård-Olsen fortsätter:

— Men förutom det regnet är det i princip uppehåll i hela Sverige. Det kan bli lite lättare skurar eller något stackmoln men generellt svårare att få betydande nederbörd.

Från och med tisdag väntas temperaturer uppemot 25 grader i Götaland, Svealand och Gävleborgs län. Sedan kommer temperaturerna röra sig längre norr ut.

— Detta kommer bestå under fredag, lördag och kanske söndag. Då kan temperaturen stiga ytterligare, mot 30 grader.

Det innebär att det kan bli en värmebölja i Sverige nästa vecka – det vill säga att vi haft en period med minst 25 grader under minst fem dagar.

— På lördag nästa vecka kan vi konstatera om vi haft en värmebölja eller inte.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Kina: Orealistiskt sluta med fossila bränslen

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

De slåss för sin framtid mot fiender som sjukdomar och förstörda livsmiljöer. Men nu har ett annat problem seglat upp som ett av de största framväxande globala hoten mot grodor, salamandrar och maskgroddjur, enligt en studie.

Lite uppåt på Asienbörserna

1 timme sedan
Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.