Skrattmåsar är hårt drabbade av fågelinfluensa. Arkivbild.
Skrattmåsar är hårt drabbade av fågelinfluensa. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Hundratal måsar döda i misstänkt fågelinfluensa

Ett hundratal döda skrattmåsar har hittats utanför Kalmar slott och flera sjuka fåglar har påträffats i stadsparken. Nu befaras att det handlar om den mycket smittsamma fågelinfluensan H5N1, skriver Barometern.


— Det har varit ett stort utbrott av fågelinfluensa i Europa vilket gör att vi har starka misstankar om att det är samma som har kommit till Kalmar, säger länsveterinär Sven-Olof Nielsen till tidningen.

Uppmaningen: Gå inte nära fåglarna

Fåglar har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning och resultat väntas nästa vecka. Husdjursägare uppmanas att inte låta sina djur gå nära döda eller sjuka fåglar, men för människor är risken att bli smittad liten.

— Man behöver inte vara rädd, det är låg risk att bli smittad. Det enda man behöver tänka på är att behålla normal hygien och undvika att röra fåglar, säger Sven-Olof Nielsen.

Följt med flyttfåglar från södra Europa

Även i Stockholmsområdet har fågelinfluensa konstaterats den senaste månaden. Under april och maj har flera rapporter om sjuka och döda skrattmåsar vid Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg, strax söder om Järfälla, rapporterats till SVA.

Sjukdomen har följt med flyttfåglar från södra Europa. Att just skrattmåsar dör i stora antal beror enligt SVA på att de häckar i kolonier där de befinner sig mycket tätt inpå varandra.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/