Stress inträffar ofta före hjärtinfarkter. Arkivbild.
Stress inträffar ofta före hjärtinfarkter. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Upplevd stress vanligt före hjärtinfarkt

Att känna ökad stress dygnet före en hjärtinfarkt är vanligt, visar en studie från forskare vid bland annat Lunds universitet. Sambandet är särskilt starkt bland kvinnor.


Fakta: Faktorer i samband med hjärtinfarkter

I studien ingick 451 patienter, varav 317 var män och 134 kvinnor som själva fått rapportera sina känslolägen dygnet före sina hjärtinfarkter via en enkät.

De vanligaste känslolägena var:

— Stress (35,3 procent)

— Oro (26,2 procent)

— Depression (21,1 procent)

— Sömnsvårighet (20,0 procent)

Källa: European Heart Journal

En stor del av dem som fått en hjärtinfarkt säger sig ha känt stress dygnet innan de drabbades av infarkten. Det framgår av studien som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal.

"Vår forskning visar att hälften av alla kvinnor och 30 procent av alla män uppgav en ökad stress dygnet innan de insjuknade. Framför allt kvinnor uppgav dessutom en ökad oro. Depression och sömnsvårigheter var också vanligt förekommande hos kvinnorna", säger Anneli Olsson, doktorand vid Lunds universitet och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande från Hjärt-lungfonden.

Oro och depressioner

Studien är baserad på enkätsvar från patienter, som bland annat fått rapportera vad de åt, gjorde och kände dagen före sina hjärtinfarkter. Utöver stress visade studien att hjärtinfarkter ofta också hade föregåtts av oro, depression och sömnsvårigheter.

"Vi kommer att fortsätta titta på olika så kallade triggers till hjärtinfarkt och i kommande arbete titta på vad som händer i hjärtat under storhelger som midsommarafton och julafton då vi sedan tidigare vet att det är en riskfylld tid för våra hjärtpatienter", säger Anneli Olsson i pressmeddelandet.

Storhelger riskfylld tid

Enligt pressmeddelandet har tidigare studier bland annat visat att stresshormoner i håret varit förhöjda bland personer som drabbats av hjärtinfarkt.

"Den här forskningen visar att framför allt kvinnor kan drabbas allvarligt av stress. Nu behöver vi forska vidare för att kunna förebygga stress i samband med storhelger och allmänt i samhället för att minska riskerna för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom", säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden i pressmeddelandet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!