Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har polisanmält Romska ungdomsförbundet. Arkivbild.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har polisanmält Romska ungdomsförbundet. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

Romska ungdomsförbundet polisanmäls – misstänks för bidragsfusk

Romska ungdomsförbundet misstänks ha tillskansat sig statliga bidrag genom att lämna vilseledande uppgifter. Nu polisanmäls förbundet av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).


"MUCF misstänker att Romska ungdomsförbundet genom att lämna oriktiga uppgifter, eller genom att ha utelämnat uppgifter, förmått myndigheten att felaktigt betala ut organisationsbidrag och projektbidrag", skriver MUCF i ett pressmeddelande.

Man har därför fattat beslut om att göra en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten och Polismyndigheten gällande ungdomsförbundet och dess företrädare.

Även återkrav på utbetalade bidrag kan enligt myndigheten bli aktuellt.

Bakgrunden till anmälan är en granskning av Romska ungdomsförbundet där man upptäckte brister i bokföringen och jäv bland dess företrädare.

Myndigheten gav därefter en revisionsbyrå i uppdrag att göra en fördjupad granskning av tidigare beviljade bidrag som visar på "påtagliga brister i den ekonomiska redovisningen". Enligt MUCF har det inte varit möjligt att fastställa vad bidragspengarna har använts till.

Dagens Nyheter uppgav i våras att Romska ungdomsförbundet, med bas i Malmö, fått närmare 40 miljoner kronor i olika bidrag från MUCF sedan 2011.

Romska ungdomsförbundet, bildat 2 000, är enligt egen uppgift Sveriges största romska organisation och verkar för att förbättra förutsättningarna för romska barn och ungdomar.

TT har varit i kontakt med ungdomsförbundet som avböjer att kommentera.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!