Den 1 juli införs nya lagar i Sverige.
Den 1 juli införs nya lagar i Sverige. - Foto: Johan Nilsson/TT

Nu införs nya lagar i Sverige – det här gäller

Den 1 juli införs flera nya lagar i Sverige och straffskalor skärps. Bland annat kommer danstillståndet att slopas och det kommer bli olagligt att involvera ungdomar i brottslighet. Här är allt du behöver veta inför lagändringen.


Den 1 juli införs ett gäng nya lagar i Sverige. Det handlar framför allt om att öka tryggheten i samhället och att slopa det kritiserade och omdiskuterade danstillståndet.

Hårdare straff för en rad brott

TV4:s juridiska expert, Johanna Björkman, säger i Nyhetsmorgon på torsdagen att det finns två saker man primärt riktat in sig på.

– Nyckelorden för de nya lagarna som träder i kraft den första juli är kriminella nätverk och barn, säger hon.

Nu kommer det nämligen att införas strängare straff för en rad olika brott. Bland annat kommer lägsta straffet för ”grovt olaga tvång” att höjas från nio månaders fängelse till ett år. ”Olaga hot” kan nu leda till att du hamnar i fängelse i högst två år istället för ett år som det var tidigare. Även brottet ”grovt olaga hot” kommer nu att innefatta en lägsta bestraffning som uppgår till ett år. 

Beställning av narkotika kriminaliseras

När det gäller narkotika så kommer även straffskalan att skärpas. Tidigare var det inte möjligt att straffa den som beställt narkotika men, av en eller annan anledning, inte genomfört köpet om narkotikan varit till för eget bruk. Nu kommer istället lagen att göra just detta straffbart.

Olagligt att involvera ungdomar i brottslighet

Från och med 1 juli kommer det att vara kriminellt att involvera minderåriga i brottslighet. Skulle du dömas för detta så kan det högsta straffet uppgå till fängelse i fyra år. 

– Vi kommer i fortsättningen att se fler utredningar som rör barn som är misstänkta för brott, säger Björkman.

Det ska även bli möjligt att genomföra utredningar även om barn under 15 år är en del av utredningen eller misstänks för brott. Det ska bland annat bli möjligt för åklagaren att genom strafföreläggande besluta om ungdomstjänst.

Danstillståndet slopas

Avslutningsvis kommer det omdiskuterade danstillståndet nu att slopas helt. Kravet om danstillstånd infördes på 1950-talet, men är nu alltså ett minne blott. Det innebär att det numera inte krävs ett tillstånd för att anordna offentliga danstillställningar på icke offentliga platser. Istället ska varje arrangör endast anmäla tillställningen till Polismyndigheten och är kostnadsfritt. 

Lag
/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!