Ett par fick en rejäl pengasmäll för att ha nyttjat båda våningarna i en villa utanför Härnösand.
Ett par fick en rejäl pengasmäll för att ha nyttjat båda våningarna i en villa utanför Härnösand. - Foto: Fotograferna Holmberg/Henrik Montgomery/TT

Mardrömsnotan: Hyrde villa – stämdes på 300 000 kronor

Efter ett och ett halvt år fick en hyresgäst i en villa en rejäl bot av husägaren. Ägaren menade att hyresgästens familj endast fick använda övervåningen och krävde dem på hundratusentals kronor.


Ett par hyrde en villa utanför Härnösand i knappt ett och ett halvt år från en privat hyresvärd. 

Hyresavtalet gällde hela huset men värden menade att det fanns en muntlig överenskommelse om att hyresgästerna bara hade åtkomst till husets övervåning. 

När paret flyttade ansåg hyresvärden att de hade använt större delar av huset än vad som var överenskommet och därför betalat för lite i hyra, skriver Hem & Hyra

Husägaren menade att kontraktet som paret hade skrivit på var ogiltigt eftersom det var felaktigt utformat. Månadshyran, som låg på 10 500 kronor, var avsedd för bara övervåningen, enligt hyresvärden. 

Krävda på 300 000 kronor för vårdslöshet

Dessutom anklagades hyresgästerna för att misskött elanvändning och genom det skadat jordvärmesystemet.

Enligt hyresvärden ska det ha orsakat "omfattande skador" och bland annat fått kakelplattor att lossna på grund av den för höga temperaturen i golvet. När värden senare sålde huset blev slutpriset inte vad han tänkt sig på grund av dessa skador.

Detta ansåg han att paret skulle stå för. Hyresvärden krävde dem på nästan 170 000 kronor för skadorna, plus 121 000 kronor för utebliven hyra. 

Den ena hyresgästen har en helt annan uppfattning av vad som hände. Enligt honom hade värden lagt golvet själv, vilket inte var "fackmannamässigt gjort". En kakelplatta släppte när paret gick runt som vanligt och de felanmälde det så fort det hände.

Villaägaren tog ärendet till tingsrätten där Hyresgästföreningens jurist företrädde det hyrande paret. Tingsrätten menar att det är det skriftliga hyreskontraktet som gäller, då ett muntligt avtal inte gick att styrka.

Dessutom kunde hyresvärden inte heller bevisa parets vårdslöshet och skadegörelse.

Husägaren ger upp i ärendet

Paret som hyrde villan slipper det saftiga skadeståndet och husägaren ska stå för rättegångskostnaderna, vilket landar på en högre summa än vad han själv krävde hyresgästerna på – alltså över 370 000 kronor.

Hyresgästerna är glada över utfallet och menar att deras medlemskap i Hyresgästföreningen lönade sig, skriver Hem & Hyra. Enligt dem anser husägaren att "det blev tokigt alltihop" och han ångrar att kontraktet inte var tydligare utformat. Ägaren anser att det är orimligt att tro att man kan hyra ett hus på nästan 300 kvadratmeter för hyran som paret betalade.

Enligt hyresvärden är hans advokat övertygad om att deras bild av det hela ger dem en god chans att vinna i hovrätten om mannen överklagar. Men till Hem & Hyra säger han att han "orkar helt enkelt inte mer".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!