Överläkaren ger tips på hur du bäst hjälper ditt barn i värmeböljan när du reser.
Överläkaren ger tips på hur du bäst hjälper ditt barn i värmeböljan när du reser. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT/Pixabay

Det här MÅSTE du tänka på när du reser med ditt barn till värmen: “Var varsam på…”

Värmeböljan ligger och trycker över flera delar av världen, däribland södra Europa. De höga temperaturerna kan bli rent farliga, framför allt för små barn. Det är därför viktigt att hålla koll på vissa saker när man semestrar på varmare breddgrader.


För varma temperaturer kan vara farligt för små spädbarn. Men många svenskar väljer ändå att åka på semester där hettan är.

Enligt överläkaren Stefan Johansson kan barn ha väldigt svårt att hantera värmen.

– Spädbarn är mycket sämre på att reglera sin kroppstemperatur än vad vuxna är, säger överläkaren Stefan Johansson till TV4.

Så vet du om ditt barn är överhettat

Det är viktigt att hålla koll på sitt barns mående under varma perioder som dessa. Detta kan man upptäcka på flera olika sätt.

Johansson säger att barn dels kan kännas varma och ha höga kroppstemperaturer, men att det även finns andra tecken på överhettning.

– Sedan kan spädbarn som blir överhettade bli trötta, äta dåligt och kissa dåligt. Sådana allmänna tecken ska man vara varsam på, säger överläkaren.

Viktigt med regelbundenhet

Johansson ger flera viktiga tips som man bör tänka på om man ska resa med sitt barn.

– Det är ett pysslande med spädbarn som är utsatta för höga temperaturer. Man måste väcka de och mata de regelbundet så att man har koll på hur mycket man faktiskt ger dem, säger han. 

Överläkaren menar att det krävs ett aktivt föräldraskap, fast på ett annat sätt.

Ge barnet hellre mat än vatten

Johansson menar att man inte bör ge barn vatten, utan ge dem mat som de äter i vanliga fall. Hur barnet bör kläs är en annan sak att tänka på.

– Ska man ha kläder utomhus så ska det vara lössittande kläder så att det blir ett luftlager under kläderna. Det kan svalka litegrann också, säger Johansson.

Läkaren vill även varna för att täcka barnvagnen med filt för att skapa skugga. Han menar att det är bättre att använda ett insektsnät då det inte ökar värmen, vilket en filt kan göra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!