Många turister fick på grund av bränderna evakuera sina hotell på Rhodos i Grekland under söndagen.
Många turister fick på grund av bränderna evakuera sina hotell på Rhodos i Grekland under söndagen. - Foto: Argyris Mantikos/AP/TT

Svårt att hitta boenden för turister som flyr bränderna: "Tusentals hotellrum saknas"

Bränderna fortsätter rasa i den grekiska övärlden och evakueringar sker både på Rhodos och Korfu. Resebyråerna har stora svårigheter att hitta rum för alla som fått evakuera och under natten är det fortsatt flera resenärer som fått sova i lobbyer och konferensrum, enligt Tui och Apollo.


Hundratals brandmän kämpar med att få kontroll över ett 80-tal bränder över hela Grekland, som drabbats svårt av extremhetta den senaste tiden. 64 av bränderna startade under söndagen som beräknas ha varit sommarens hittills varmaste dag, med temperaturer på 45 grader.

Rhodos har drabbats hårdast av bränderna och tiotusentals personer har evakuerats från de värst drabbade områdena på sydkusten någon mil in i landet från den populära semesterorten Lardos.

Runt 300 av turisterna har rest dit med researrangörer från Sverige.

Apollo, Ving och Tui ställde under helgen in sina resor till de drabbade områdena och får nu jobba hårt för att hitta boenden för de som evakuerats.

Bränderna fortsätter rasa på Rhodos: "Tufft"

— Läget på Rhodos är fortsatt tufft. Vi har haft ytterligare en natt med en hel del gäster som fortfarande inte har kommit till hotellrum eller liknande, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på Tui, till TT på måndagsmorgonen.

— I stället är man kvar på evakueringscenter. Det kan vara skolor, idrottshallar, konferensanläggningar. Det är tusentals hotellrum som saknas och det finns egentligen inga rum över på ön, fortsätter han.

En brandbil kontrollerar det eldhärjade Rhodos.

Tuis senaste besked är att man ställer in alla resor från Europa till Rhodos till och med tisdag.

— Vi får se under dagen hur vi kommer hantera onsdag och torsdag. Men om man har en resa på onsdag får man boka om till en annan destination om man vill det.

Även för Apollo har det varit stora svårigheter att hitta boenden åt de cirka 125 svenskar som fått evakueras från sina hotell och som fortsatt är kvar på Rhodos, säger pressansvarige Martina Krantz.

— Några har vi boenden för och de är på hotell. Sedan har vi en del som dessvärre inte har något hotellrum. De befinner sig på hotell men sover i ett konferensrum och i lobbyn, säger hon.

— Vi jobbar intensivt fortsatt med detta och det går framåt, fler får rum, men inte i den takt vi önskar så klart.

Evakuering på Korfu

Apollo ställde in alla resor till de drabbade områdena på Rhodos under söndagen. Krantz kan inte ge besked om hur det blir med de resor som är bokade till tisdag och onsdag.

Ving hade en stor hemresedag från Rhodos under söndagen och har nu bara 13 evakuerade resenärer kvar på ön. Alla de har fått rum på nya hotell, säger Anna Hagberg, pressansvarig på Ving.

Under söndagen kom även evakueringsorder för ön Korfu, där bränder utbröt på flera platser i helgen. En talesperson för räddningstjänsten uppger för nyhetsbyrån AFP att nästan 2 500 personer har evakuerats från ön sedan bränderna bröt ut. Än så länge har dock inga hus eller hotell blivit förstörda.

Varken Apollo eller Ving har resenärer som i nuläget berörs av evakueringsordern för Korfu. För Tuis del är det ett fåtal som fått evakueras.

— Det brinner i bergen norr om själva staden Korfu, och som det ser ut just nu är elden en bit bort från där vi har våra nordiska gäster. Men det finns hotell där man har börjat utrymma just nu, och vi har skickat sms till alla våra kunder på Korfu som påverkas av evakueringen. Där uppmanar vi dem till att lyssna på lokala myndigheter, säger Adam Györki.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!