Sverige har sett otaliga stormar och oväder genom åren.
Sverige har sett otaliga stormar och oväder genom åren. - Foto: Stig-Åke Jönsson / TT & Johan Nilsson/TT

5 oväder som lett till förödande konsekvenser i Sverige

Flera naturkatastrofer har satt sina spår i Sveriges historia. Från Gudrun till Alfrida har våldsamma stormar orsakat omfattande skador på skog, infrastruktur och samhället.


Stormen Gudrun 

En kraftig storm slog till över Sverige den 8–9 januari 2005 som senare kom att få namnet Gudrun. Stormen orsakade omfattande skador på skog och infrastruktur över hela landet, särskilt i södra och mellersta Sverige. Över en miljon hushåll drabbades av strömavbrott och flera personer miste livet. Stormen pågick i ungefär två dygn och anses vara en av de värsta naturkatastroferna i Sverige i modern tid.

Stormen Gudrun lamslog stora delar av landet. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Stormen Urd 

Stormen drabbade Sverige under julhelgen 2016. Den medförde kraftiga vindar, regn och snöfall, särskilt längs västkusten. Många hushåll drabbades av strömavbrott och transporter stördes på grund av nedfallna träd och skador på infrastrukturen.

Stormen Urd slog till under julhelgen 2016. Foto: Johan Nilsson/TT

Stormen Dagmar

Stormen Dagmar var en vinterstorm slog till under julen 2011 och orsakade omfattande strömavbrott, speciellt i södra och mellersta Sverige. Skogsskador och transportstörningar var också vanliga.

Efterbörd från vinterstormen Dagmar. Foto: Inger Handegård

Översvämningarna i Dalarna

År 2000 drabbades Dalarna av omfattande översvämningar på grund av kraftigt regn och snösmältning. Vattendragen svämmade över och orsakade översvämningar i flera byar och städer. Människor tvingades evakuera sina hem och infrastrukturen påverkades allvarligt.

Vattennivåerna i Dalarna 2000. Foto: Mark Earthy/TT

Stormen Alfrida

Stormen, som också är känd som "Anatol" i Sverige, var en kraftig vinterstorm som drabbade norra Europa i januari 2001. Stormen anses vara en av de mest kraftfulla stormarna som Sverige hade upplevt på flera decennier. 

Europastormen Alfrida tog sig även till Sverige 2001. Foto: Anders Wiklund/TT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!