Kebnekaise fjällstation, där ett antal besökare kroknade av magsjuka.
Kebnekaise fjällstation, där ett antal besökare kroknade av magsjuka. - Foto: Anette Andersson/Handout

Vinterkräksjukan slog till i Kirunafjällen

Det var vinterkräksjukan som slog till bland fjällvandrare vid Kebnekaise och längs norra Kungsleden. Smittskyddsläkare Jonas Hansson ser dock inga hinder för att besöka området nu.


Fakta: Vinterkräksjuka

Det viktigaste för att förebygga är att noga tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit hjälper inte mot caliciviruset.

Den drabbade får kräkningar, diarré och feber men tillfrisknar vanligen snabbt.

Om du har drabbats, drick lite men ofta för att undvika vätskebrist.

Vinterkräksjukan är mycket smittsam, återvänd därför inte till jobb eller skola förrän du är helt symptomfri.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177.

Provtagning och analys har visat att personer som insjuknade hade norovirus, även kallat calicivirus, ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

— Viruset förekommer även på sommaren, även om det är mycket vanligare vintertid, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i regionen, till TT.

Viruset spreds på Kebnekaise fjällstation och längs den nordligaste delen av Kungsleden. Dussintals person insjuknade och utbrottet tvingade Svenska Turistföreningen (STF) att först stänga och sedan temporärt begränsa antalet gäster på fjällstationen. Begränsningar infördes också i stugorna längs leden.

Smitta på dass

Tidigare i år förstördes avloppet vid fjällstationen av kraftiga vattenflöden i området och anläggningen fick gå över till att använda dass. Just dassen kan ha bidragit till smittspridningen, enligt Region Norrbotten.

— Det är ganska lätt att viruset sprids från en smittad person till nästa person som kommer till dasset. Det kan också vara ganska svårt att sköta handhygienen, säger Jonas Hansson.

Det kan även vara så att virus, bakterier eller parasiter spridits när fjällvandrare druckit vatten ur jokkar. Uppmaningen är därför att koka vattnet innan det dricks, som en försiktighetsåtgärd.

— Men det viktigaste är redan gjort, då man sanerat på anläggningarna, säger Hansson.

"Har lagt sig"

Han ser inga hinder för att nu bege sig till området kring Kebnekasie.

— Jag har inte fått några rapporter om att det skulle vara något särskilt problem nu. Vi tror därför att det har lagt sig. Men man bör tänka på vattnet, och koka det innan man dricker, säger Jonas Hansson.

STF skriver på sin hemsida att Kebnekaise fjällstation öppnar för sedan tidigare bokade gäster på torsdag eftermiddag. Nybokningar och tältare tas inte emot, för att hålla nere antalet gäster. Fjällstugorna längs norra Kungsleden tar inte heller emot nybokade och tältare.

Som TT rapporterat tidigare genomförs vandringsevenemanget Fjällräven Classic. Det startar den 11 augusti, men vandrarna kommer inte att använda STF:s faciliteter.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!