En hyresgäst får tre miljoner kronor för att lämna sin lägenhet. Arkivbild.
En hyresgäst får tre miljoner kronor för att lämna sin lägenhet. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Hyresgäst får tre miljoner kronor för att flytta: "Rekordhög ersättning"

En hyresgäst på Östermalm i Stockholm har fått tre miljoner kronor för att flytta från sin lägenhet, rapporterar Hem & Hyra.


Pengarna har betalats ut i samband med en förlikning, efter en lång rättsprocess mellan hyresgästen och hyresvärden. Hyresgästen hade sedan ett antal år tillbaka hyrt sin lägenhet av ett mellanhandsföretag, som i sin tur hyrde lägenheten från värden – med ett stort hyrespåslag som följd.

Hyresvärden stämdes, och Högsta domstolen bedömde att det hela handlade om ett bulvanupplägg samt att hyresgästen hade rätt att betala en lägre hyra – i nivå med den som förstahandshyresgäster betalar.

Samtidigt pågick en parallell, omvänd, rättsprocess – där hyresgästen stämdes för uteblivna hyresbetalningar. Efter domen från Högsta domstolen nådde parterna en förlikning, där alltså hyresgästen lämnar lägenheten mot att han får tre miljoner kronor av värden.

— Att hyresvärden betalar tre miljoner för att lösa ut hyresgästen från lägenheten är en rekordhög ersättning, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, till tidningen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!