Färre akademiker får jobb.
Färre akademiker får jobb. - Foto: Jessica Gow/TT

Jobbet med hög lön – det inte är värt att plugga till just nu

I en rapport från Akademikernas A-kassa står det klart: Fler akademiker tar emot a-kassa i sommar jämfört med samma period förra året – och en grupp utmärker sig.


De allra flesta avslutar sin utbildning till våren och söker jobb till sommaren. Antalet akademiker som söker a-kassa i juli har stigit från förra året.

Alla arbetande akademiker är inte anslutna till en a-kassa men Akademikernas A-kassa utgör Sveriges största och denna lista ger en indikation på vilka yrken är mindre lönsamma att plugga till.

Arkitekter tar emot mer ersättning i år

Nu finns ny statistik från Akademikernas A-kassa på vilka yrkesförbund som sökt a-kassa i juli. Den största förändringen av utbetalningen av a-kassa skedde till arkitekterna som i år har tagit emot 2,3 procent mer i år till skillnad från förra året.

  • Arkitekter – 3,5 procent har ansökt om a-kassa till sommaren 2023, till skillnad från förra sommaren då samma siffra låg på 1,2 procent.
  • Anställda inom den kreativa sektorn – Antalet som ansökt om a-kassa har stigit med 0,1 procent sedan förra sommaren och landar i år på 1,4 procent.
  • Psykologer – Även antalet utbildade psykologer som söker sig till a-kassan har höjts med 0,1 procent, från 0,4 till 0,5 procent.
  • Arbetsterapeuter – Förra sommaren tog 0,3 procent emot a-kassa, denna sommar tar 0,4 procent som tar emot a-kassa.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!