Möjligheten att få tid hos tandläkare varierar kraftigt. Arkivbild.
Möjligheten att få tid hos tandläkare varierar kraftigt. Arkivbild. - Foto: Tore Meek/NTB/TT

Glesast med tandläkare i Dalarna

Dalarna har landets lägsta tandläkartäthet. Både där och i de nordligaste delarna av landet finns kommuner som inte har tandläkare alls.


Det är Tandläkartidningen som, med siffror från Försäkringskassan, kartlagt tandläkartätheten i länen samt antalet tandläkare i varje kommun.

På länsnivå är det Dalarna som sticker ut, med endast 54 tandläkare per 100 000 vuxna invånare. Bristen har varit kännbar i flera år, och medfört att alla som vill gå till tandläkaren inte kan få tid, enligt Folktandvården i Dalarna. Östergötland har landets nästa lägsta tandläkartäthet: 62 per 100 000 vuxna invånare.

Högst tandläkartäthet har, inte överraskande, Stockholms län med 93 tandläkare per 100 000 invånare.

År av väntan

I Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län finns flera kommuner som helt saknar tandläkare, eller bara har någon enstaka. Det gäller till exempel Vansbro, Ockelbo, Härjedalen, Vilhelmina och Pajala.

I Norrbotten koncentrerar sig Folktandvården enbart på barn- och ungdomstandvård, samt tandvård för äldre och funktionshindrade. Tandvård till andra vuxna erbjuds "i mån av tid". I Jämtland får nya vuxna patienter vara beredda att vänta ”i flera år” på tid på vissa kliniker, enligt tandvårdschef Stefan Stjernström.

Ökande gap

Även några kommuner i södra delen av landet saknar eller har bara någon tandläkare, exempelvis Boxholm, Uppvidinge och Mellerud.

— Om man inte kan komma till tandvården vid behov finns en risk att gapet mellan friska och sjuka i samhället ökar, säger Elisabeth Wärnberg Gerdin, ordförande i Svensk samhällsodontologisk förening, till Tandläkartidningen.

Försäkringskassans statistik bygger på antalet allmän­tand­läkare (privat- och regionanställda) med minst 100 åtgärder inom statligt tandvårdsstöd år 2021.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!