Tågvärdar ska inte tillbaka till pendeltågen trots ökat terrorhot. Arkivbild.
Tågvärdar ska inte tillbaka till pendeltågen trots ökat terrorhot. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Trots terrorhot – tågvärdar ska inte tillbaka

Tågvärdar ska inte tillbaka till pendeltågen i Stockholm – trots ökat terrorhot. Operatören MTR hävdar att de inte kan styra över beslutet, rapporterar Dagens ETC.


— Det var trafiknämnden som beslutade om avvecklingen av tågvärdarna för två år sedan. Vi har bara fått i uppdrag att genomföra det, säger kommunikationschefen Niklas Ekström på MTR till tidningen.

Efter att lokförarna i Stockholms pendeltågstrafik i våras förlorade strejken mot att MTR börjat ersätta tågvärdarna med kameror körs nu två tredjedelar av alla pendeltåg utan tågvärd.

Nu, efter Säpos höjning av terrorhotnivån, där kollektivtrafiken pekas ut som sårbar, tycker facket att ett effektivt sätt att höja säkerheten i Stockholmstrafiken vore att återinföra tågvärdar.

— En av deras huvudsakliga arbetsuppgifter var att informera och ha översikt över resenärerna. Har man två personer ombord så har vi alltid en extra resurs som kan agera, säger Roger Delin, ordförande för ST:s pendelklubb till Dagens ETC.

Anton Fendert (MP), ansvarigt regionråd för kollektivtrafiken, tycker inte att tågvärdarna behöver komma tillbaka till pendeltågen.

— Nej. Vi har alltid en grundläggande beredskap, och vi har gjort ytterligare en rad insatser efter rådande läge. Vi har höjt närvaron av ordningsvakter och trygghetsvärdar och har ett tätt samarbete med polisen och andra berörda myndigheter, säger han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!