Utlandsveteraner som kommit hem etablerar sig väl på arbetsmarknaden. Arkivbild.
Utlandsveteraner som kommit hem etablerar sig väl på arbetsmarknaden. Arkivbild. - Foto: Emil Langvad/TT

Svenska veteraner ofta i arbete

Bilden av utlandsveteranen är ofta att det är en person i utanförskap. Men svenska utlandsveteraner klarar sig bra på arbetsmarknaden, visar en ny doktorsavhandling vid Umeå universitet.


Det finns ingenting som tyder på att utlandsveteranernas inkomster halkar efter, enligt Peter Bäckström, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan på Umeå universitet. Han har följt veteraner som gjorde utlandstjänst mellan 1993 och 2010 och jämfört deras inkomster med en matchad kontrollgrupp värnpliktiga som inte varit iväg på insats.

Han har också tittat närmare på dem som tjänstgjorde i Bosnien under 1990-talet.

"Det är soldater som stundtals var under mycket hård press. Inte heller för den gruppen finns det några tecken på att de skulle vara marginaliserade på arbetsmarknaden", kommenterar Peter Bäckström i ett pressmeddelande.

Förekomsten av försörjningsstöd, sjukfrånvaro och långtidsarbetslöshet visade sig till och med vara något lägre bland Bosnienveteranerna.

Resultaten skiljer sig markant från den bild många har av utlandsveteraner, ofta påverkad hur de framställs i populärkulturen.

"Att allmänheten får en korrekt bild av den här gruppen är viktigt, inte minst för utlandsveteranerna själva. Men bara för att jag inte hittar några negativa effekter på gruppnivå betyder inte det att enskilda individer aldrig far illa", säger Peter Bäckström.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!