Nyheter24 har tittat närmare på skillnaderna mellan storsäljarna Löfbergs och Gevalia.
Nyheter24 har tittat närmare på skillnaderna mellan storsäljarna Löfbergs och Gevalia. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT & Gevalia

Frågan alla ställer sig – vad är skillnaden mellan Löfbergs och Gevalia?

Kaffe är en stor del av vardagen i många hushåll och på arbetsplatsen. Två storsäljare är Löfbergs och Gevalia. Men frågan är vad som egentligen skiljer dem åt? Det har Nyheter24 tagit reda på.


Företaget Löfbergs

1906 grundades en grossistfirma i Karlstad som bedrev import av kaffe och andra varor. Grundarna var de tre bröderna Josef, Anders och John Löfberg. I företagets början importerades inte bara kaffe utan även bilar av det franska märket Citroën. 1927 delades dock verksamheten bröderna emellan upp. Josef Löfberg blev grossistansvarig, John ansvarade för bilimporten och Anders tog hand om kafferosteriet. 

Namnet Löfbergs Lila kom till då man började sälja företagets lyxblandning i lila påsar, varpå namnet antogs 1955. Men 2012 ändrade man namn igen och heter numera Löfbergs. Den klassiskt lila färgen har man även lyckats varumärkesskydda då det vuxit ut till en identitet kopplad till kaffejätten. 

Företaget är än i dag, 2023, familjeägt av familjen Löfberg.

Här kan du läsa om skillnaden mellan läskedryckerna Coca-Cola och Pepsi

Företaget Gevalia

Kaffemärket Gevalia lanserades 1920 av handelsföretaget Vict. Th. Engwall & Co, som ägdes och drevs av Victor Th Engwall. 1971 såldes dock det familjeägda företaget till den amerikanska livsmedelsjätten General Foods, numera Kraft Foods. 

I dag ingår varumärket i holländska Jacobs Douwe Egberts internationella koncern och kaffet tillverkas i Gevalias rosteri i Gävle. 

Ingredienser Löfbergs Mellanrost

  • 100 procent Arabicabönor
  • Cirka 80 milligram koffein per kopp

Ingredienser Gevalia Mellanrost

  • 100 procent Arabicabönor
  • Cirka 80 milligram koffein per kopp

Här kan du läsa om skillnaderna mellan läskedryckerna Zingo och Fanta

Skillnaden mellan Löfbergs Mellanrost och Gevalias Mellanrost

Priset på ett paket 450 gram bryggkaffe av sorten Gevalia Mellanrost, kostar i skrivande stund på 146,56 kronor/kilogram hos Coop. Samma produkt hos City Gross kostar för närvarande 144,33 kronor/kilogram.

Konkurrenten Löfbergs å andra sidan har ett pris på endast 111 kronor/kilogram för ett paket med 450 gram kaffe hos Coop och hos City Gross kostar den 107,78 kronor/kilogram.

Så när det kommer till Gevalias Mellanrost och Löfbergs Mellanrost är innehållet snarlikt varandra. Båda kaffesorterna är gjorda med 100 procent Arabicabönor och innehåller ungefär lika stor mängd koffein per kopp. Dessutom hämtar båda kaffeföretagen sina bönor från länder i Syd- och Centralamerika, Afrika och Asien. 

Den stora skillnaderna är istället prissättningen på dem. Båda märkena är av sorten bryggkaffe men det skiljer hela 35,56 kronor/kilogram i kostnad per paket hos Coop och 36,55 kronor/kilogram hos City Gross. 

En annan stor skillnad kaffetillverkarna emellan är marknadsandelen man står för i Sverige. Expertvalet.se skrev 2021 att Löfbergs stod för omkring 15 procent av den svenska kaffeförsäljningen och Gevalia för hissnande 40 procent av marknaden. 

Enligt ett pressmeddelande från 2023 har Löfbergs ökat sin försäljning med 38 procent från 2022 till 2023.

Källa: expertvalet.se, gevalia.se & lofbergs.se

Här kan du läsa om skillnaderna mellan läskedryckerna 7up och Sprite

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!