Mannen gömde sin sambo i en frysbox i parets gemensamma hem i Årjäng.
Mannen gömde sin sambo i en frysbox i parets gemensamma hem i Årjäng. - Foto: Stian Lysberg Solum/TT & Polisen

Man förvarade sin döda sambo i frysen – döms till 3,5 års fängelse

När sambon dog lade mannen henne i en frysbox i det gemensamma hemmet i Värmland. Först fem år senare uppdagades dödsfallet.
Nu döms mannen till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt gravfridsbrott.


Det var i mars i år som den döda kvinnan hittades i frysboxen. Men dödsfallet inträffade enligt utredningen som följde troligen redan 2018.

Kvinnans sambo, som flyttat till Sverige från Norge tillsammans med kvinnan, har själv uppgett att kvinnan dött av sjukdom.

Kvinna låg död i frysbox i fem år – kusliga fyndet i dömda mannens almanacka 

Höll sambon gömd i frysbox i Årjäng

Nu döms han till fängelse för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott och grovt bedrägeri samt för urkundsförfalskning, meddelar lagmannen Lars Holmgård i Värmlands tingsrätt vid en pressträff.

Mannen har via sin försvarare hävdat att brottet skulle vara preskriberat, eftersom det gått så lång tid sedan kvinnan dog. Tingsrätten håller dock inte med.

– Tingsrätten har kommit fram till att det inte är preskriberat av den anledningen att det är ett pågående brott så länge kroppen finns kvar, säger Lars Holmgård.

Använde döda kvinnans pension 

Bedrägeribrotten gäller pengar som norska myndigheter betalat ut till kvinnan sedan 2018, eftersom de inte hade informerats om hennes död.

– Dels att han tagit emot pension från norska myndigheter som att hon levat och dessutom dels skatteåterbäring som kommit tillbaka från Norge. Han har genom att förtiga att hon är avliden kunnat använda de pengarna, säger Holmgård.

Här kan du läsa fler artiklar om frysboxfallet i Årjäng.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!