Mannen har suttit häktad sedan kroppen hittades.
Mannen har suttit häktad sedan kroppen hittades. - Foto: Polisen

Kvinnan låg död i frysbox i fem år – kusliga fyndet i misstänkte mannens almanacka

Det var i mars 2023 som det uppdagades att en man i 55-årsåldern ska ha förvarat sin döda sambo i en frysbox på sin gård. Mannen har uppgett att han hade avgett ett löfte till kvinnan, innan hon dog.
– Det var inte normalt det jag gjorde, men jag hade lovat henne det, har mannen sagt i förhör.


Det var när den norska mannen i 55-årsåldern hamnade på sjukhus i våras som den tragiska hemligheten kom upp till ytan. I mars 2023 fick mannen en stroke och när han vårdades på sjukhus ska han ha berättat om sin sambo. Kvinnan, även hon norsk medborgare, hade då inte setts av någon på nästan fem år. 

Polisen skickade då en patrull till huset utanför Årjäng i Värmland, och i en frysbox i ett förråd hittades den försvunna kvinnan död. Hon var täckt av matvaror och ett tygstycke, och kroppen ska ha legat i frysboxen sedan 2018. 

När kroppen hittades greps mannen och han har sedan dess suttit häktad.

Misstänks ha försvarat sin döda sambo i frysbox – nekar till samtliga åtalspunkter

Polisen hittade kroppen i ett förrådsutrymme på gården. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Kvinna hittas i frysbox – mannen: "Hon ville gravläggas på tomten"

I förhör menar mannen att sambon dog av cancer, men det har inte kunnat fastställas huruvida hon hade en sådan diagnos.

– Hon var väldigt sjuk en period och det var runt 2018 som jag kom hem och fann XX död och det var inne i sovrummet, har mannen berättat i förhör, vilket Nyheter24 har tagit del av. 

I polisens förundersökning framgår det att mannen hade planerat att begrava kvinnan på tomten – något som aldrig blev av. Mannen menar att kvinnan inte ville begravas med koppling till kyrkan. 

– Hon ville gravläggas ute på tomten med schäfern sin som är begravd där i en urna. Jag sa till XX att hon måste gå till läkaren om hon är dålig. Jag sa till XX att hon måste gravläggas och hon sa; "Nej! Du ska ikke gravlägga mig, du ska gravlägga mig ute på tomten och ingen ska veta det", har han sagt i förhör. 

Kroppen var täckt av matvaror. Foto: Polisen

55-åringen förklarar att han inte klarade av att begrava henne på tomten på grund av sitt mående.

– Då blev det så mycket press, rörigt i huvudet, och jag tänkte hon vill inte ruttna och bli gammal så jag får lägga henne i frysboxen. Det var inte normalt det jag gjorde, men jag hade lovat henne det. 

Misstänkte mannen i frysboxfall: Kvinnan dog i sängen

Upptäckten i huset – anteckning i almanacka

Vid husrannsakan hittade polisen en almanacka från 2018, där mannen hade skrivit ner tidpunkten för sambons död, men sedan strukit över anteckningen med bläck. Kalendersidan belystes med IR-ljus och fotograferades med IR-kamera. Kameran filtrerade då bort det svarta bläcket och det som var skrivet i blyerts under bläcket blev synligt.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Mannen förklarar i förhör att han ska ha flyttat sin sambo till frysboxen dagen efter att hon hade dött. 

– Jag satt många gånger vid frysboxen och pratade med min fru. Men jag har förstått i efterhand nu när jag blev avslöjad att det är en befrielse för mig.

Misstänks ha plockat ut kvinnans pension

Samtidigt som mannens sambo låg död i frysboxen, misstänks han ha plockat ut hennes pension, till ett uppskattat värde på runt 1,3 miljoner kronor. Därmed åtalas mannen även för grovt bedrägeri. 

Förundersökningen om mord lades under sommaren ner eftersom det inte gick att fastslå någon dödsorsak. Mannen misstänks för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. 

Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse. I juli 2023 inleddes rättegången, och efter att ha pausats kvarstår en rättegångsdag i september. Mannen erkände till en början att han förvarat kvinnan i frysboxen, men nekade senare till alla anklagelser. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!