Finns det någon huskur eller mirakelkur mot hosta
Finns det någon huskur eller mirakelkur mot hosta? - Foto: Gorm Kallestad/TT Bild, Fotograferna Holmberg/TT Bild.

Barnläkaren: Det här är enda huskuren som funkar mot hosta

Hosta hos små barn är allra oftast helt ofarligt. Men det kan trots det vara nog så jobbigt. Men finns det någon huskur eller mirakelkur mot hosta? I en intervju med Nyheter24 berättar barnläkaren Younis Khalid om en sak som faktiskt kan fungera.


Hösten är här – och det betyder inte bara löv i vackra färger, mustiga grytor och tända ljus. För många barn och föräldrar är de kyligare månaderna ofta synonymt med snoriga näsor, förkylningar, infektioner, influensa och hosta. 

Hosta hos barn

Hosta är ingen rolig historia – och framförallt inte när det är våra små som drabbas. Hostan är ofta ett symtom på något så vanligt som en förkylning, men kan vara nog så jobbigt när barnet kanske kräks av hosta eller inte ens kan sova på grund av en ihållande hosta.

Huskur mot hosta: Finns det någon mirakelkur mot hosta?

På internet florerar mängder av så kallade husmorsknep eller mirakelkurer som sägs bota hosta hos både stora och små. Det kan handla om bland annat skivad gul lök i en skål med hett vatten under sängen eller att tugga på vitlök. 

Hur blir man av med hosta? Finns det någon mirakelkur?

Younis Khalid är barnläkare och verksamhetschef på Knodd, och i en intervju med Nyheter24 så berättar han mer om hur den så kallade vab-hösten 2023 ser ut. 

Younis Khalid är verksamhetschef och barnläkare på Knodd. Bildkälla: Knodd

En av frågorna vi hade till Younis handlade givetvis om hosta hos barn – och då passade Younis på att berätta om den enda huskuren som faktiskt har stöd i en del studier. 

Vad ska man egentligen göra när ens barn hostar så att det inte kan sova?

– Hosta är tyvärr ett väldigt svårbehandlat tillstånd. Det finns diverse husmorsknep som inte har någon bevisad effekt. Ett undantag är honung, som det faktiskt finns visst stöd för i en del studier. Hostmediciner, även de receptbelagda, har tyvärr också ganska dåligt bevisunderlag. Hostar man så att det gör ont så kan man må bättre av lite smärtstillande medicin, säger Younis till Nyheter24. 

Men glöm inte att inte ge honung till barn under 1 år – det är rekommendationer från Livsmedelsverket som du kan läsa mer om här.

Honung kan hjälpa mot hosta. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!