På bilden syns hur forskarna gräver fram de två stockarna ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.
På bilden syns hur forskarna gräver fram de två stockarna ur sediment vid Kalambofallen i Zambia. - Foto: Larry Barham/AP/TT

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.


Konstruktionen, som består av två stockar med en bred skåra som får dem att fästa vid varandra, grävdes fram ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.

— Vi har tagit flera prover från olika delar av träet vilket gör att vi är väldigt säkra på åldern, säger Geoff Duller, professor i geografi vid Aberystwyth universitet i Wales, till SVT.

Konstruktionen kan ha använts som ett slags gångbro eller plattform. Det är oklart vilket slags människa som byggt den eftersom människoskelett bryts ned i den sura miljön som fyndet gjordes i. Forskarna gissar att det kan röra sig om en ättling till Homo erectus.

— Vem det nu än var som kunde göra detta måste den ha haft en stor hjärna, kunnat planera och troligtvis haft ett språk att uttrycka sig med. En sorts ingenjörskap. Vi måste omvärdera våra antaganden om jägare och samlare från denna tid, säger Larry Barham, professor i arkeologi vid universitetet i Liverpool, till SVT.

Studien om fyndet har publicerats i vetenskapstidskriften Nature.

TT
/
SVT
Senaste nytt

Kliver Europa fram för Ukraina om USA backar?

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.

FN-chefen: Ta upp vapenvila i säkerhetsrådet

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet i FN att ta upp frågan om en vapenvila i kriget i Gaza.