Väderentusiaster ska hjälpa SMHI att lära sig mer om regn och skyfall. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.


I ett nytt forskningsprojekt ska regnmätningarna med hjälp av väderentusiaster kunna ske tätare och därmed ge bättre kunskap om hur man ska skydda sig mot skyfall och översvämningar.

— Man behöver mäta väldigt tätt för att fånga in den variation som finns i kraftiga skyfall, säger Jonas Olsson, seniorforskare på SMHI, till Ekot.

Projektet görs i ett samarbete mellan SMHI, Lunds universitet, Karlstads universitet, Göteborgs stad samt Trelleborg och Karlstad kommuner och ska bidra till mer kunskap på området.

— Framför allt för hur vi kan https://nyheter24.se/nyheter/e... och förstå vilka åtgärder vi måste göra i städer och kring våra fastigheter för att inte drabbas allt för illa, säger Lars Nyberg, professor i risk- och miljöstudier på Karlstads universitet, till radion.

TT
/
/
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.