Polisen flaggar för att kriminella börjat använda sig av mobilmålvakter efter en lagändring förra året. Arkivbild.
Polisen flaggar för att kriminella börjat använda sig av mobilmålvakter efter en lagändring förra året. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.


Lagändringen från i fjol innebär att varje nummer måste vara kopplat till en person. Den har gjort det lättare för polisen att lösa brott, enligt Peter Sundblad, spaningsledare vid polisen i Skaraborg, men de kriminella har inte varit sena att hitta nya vägar.

— Vi har problem med målvakter som står för flera hundra nummer. Så det går att skaffa ett telefonnummer där man har någon annan som inte alls är kopplad till dig som person, säger Sundblad till radion.

Metoden påminner om hur kriminella använde sig av bilmålvakter där man skriver över ägandet av fordon på andra.

— Konsekvensen är att du kan dölja dig bakom ett telefonnummer där vi har svårt att hitta vem som brukar telefonen.

Han anser att lagen bör justeras, exempelvis genom att ett maxtak införs för hur många abonnemang som kan vara skrivna på en person.

— Det känns orimligt att en privatperson ska kunna stå registrerad på 200 telefonnummer som är i bruk. Det borde man kunna täppa till.

TT
/
Senaste nytt

Så ska USA få använda svenska militärbaser

Betongvägg rasade – gravid kvinna död i skalv

En gravid kvinna har dött efter att hon och hennes familj träffats av en betongvägg som rasade under jordskalvet i södra Filippinerna. Skalvet utlöste en tsunamivarning, som senare kunde avblåsas.

Morgonens nyheter 3 december

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

1 timme sedan
Ett par i 50-årsåldern utsattes på lördagskvällen för ett rån i sitt hem i skånska Vellinge. Flera maskerade gärningspersoner beväpnade med ett pistolliknande föremål trängde in i deras villa.

Polisen rapporterar om brand, Härryda

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i Rävlanda", skriver polisen på sin hemsida.

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.