E6 vid Stenungsund har förstörts efter lördagens jordskred.
E6 vid Stenungsund har förstörts efter lördagens jordskred. - Foto: TT

Nyfikna ungdomar vid skredområde under natten: "Fortfarande avspärrat"

Många frågor behöver besvaras innan återuppbyggnaden efter skredet vid E6 kan påbörjas, enligt Trafikverket. Under natten har det varit "viss aktivitet" vid avspärrningarna, uppger polisen.


Fakta: Jordskredet i Stenungsund

Ett jordskred inträffade natten mot lördagen den 23 september vid E6 i höjd med Stenungsund.

Skredet ska ha startat vid 01.20 natten mot lördagen, enligt information på Stenungsunds kommuns hemsida. Klockan 01.46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Vägen förstördes helt i båda riktningarna. Flera bilar körde över kanten som uppstod då vägen bröts upp och fastnade nedanför. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Inom det värst drabbade området ligger en Preem-mack, en Burger King-restaurang, en biltvätt samt ett Byggmax-varuhus. Bilder från platsen visar hur delar av taket till Burger King har rasat in.

Intill ligger även en byggarbetsplats där det tidigare har genomförts sprängningar. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse för att undersöka kopplingar till skredet.

Trafikverket bedömer att det kommer att ta "många månader" att återställa vägbanan.

— När det gäller ett sådant här omfattande återuppbyggnadsprojekt måste man börja i rätt ände, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

— Behöver vi säkra så att marken inte rör sig på något ytterligare sätt – eller går det att bygga nu ändå? Det är sådana avvägningar våra geotekniker behöver beakta och analysera nu, fortsätter han.

Tung trafik

Verket har sedan lördagens skred arbetat med att skylta om omledningsvägarna så att det är tydligt utmärkt.

— Vi har börjat titta på vad omledningsvägarna klarar av i belastning – hur tunga fordon de klarar av. De är inte byggda för hur tung trafik som helst, så vi undersöker om det är något vi behöver förhålla oss till, säger Olsson.

För det fortsatta arbetet krävs en projektledning på plats för att kunna sätta i gång och besvara vad som ska göras, hur det ska göras och när det kan göras, säger han.

— Inom kommande dagar måste det ske ett projektmöte för att vi ska få fram en prognos värd namnet.

Nyfikna tonåringar

Från polisens håll fortsätter arbetet med att säkra platsen från nyfikna personer.

— Det är fortfarande avspärrat. Arbetet med att hålla avspärrningarna kommer fortgå i dag, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

— Den kanske kommer att avgränsas på sikt men det är inget som jag har information om, fortsätter han.

Under natten har det varit "viss aktivitet" på platsen, säger han.

— Det är mest nyfikna personer mellan 15 och 20 år som har kontrollerats, men ingen har rapporterats för brott.

För polisens del handlar det även om att fortsätta med den utredning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse som upprättades under lördagen.

I utredningen ska man bland annat höra personal på en för skredet närliggande byggarbetsplats där sprängningar genomförts, för att se om det finns ett samband.

— Det är en utredning som antagligen kommer att ta väldigt lång tid, med tanke på att vi är beroende av olika expertutlåtanden för att få klarhet i vad som har hänt. Vi kan hålla förhör, dokumentera platser och så där, men för att hitta orsaker och så vidare är det andra aktörer som vi behöver ta hjälp av, säger August Brandt.

TT
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.