Bilder från platsen visar att skredet har börjat från området vid bygget (längst bak i bild) och sedan fortsatt ned över E6.
Bilder från platsen visar att skredet har börjat från området vid bygget (längst bak i bild) och sedan fortsatt ned över E6. - Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Byggbolaget utreds – förnekar brott vid skredet

Polis utreder skredet vid E6 som grov allmänfarlig ödeläggelse och undersöker kopplingar till en närliggande byggarbetsplats. Ägaren till den ansvariga firman förnekar att man gjort något fel.


Enligt polisen skulle arbetet och de sprängningar som skett där, tillsammans med stora mängder schaktmakter som flyttats, ha kunnat påverka jordmassornas rörelse.

Åsa Norberg, ägare till Badhustorget Privatbostäder och Hammar Företagspark som exploaterar marken intill E6, säger dock att inget gått fel till.

— Vår uppfattning är att vi byggt enligt bygglov och detaljplan. Då får väl utredningen visa något annat, om det skulle vara så, säger hon till Aftonbladet.

Schaktmassor

Enligt uppgifter till Aftonbladet har 50 000 kubikmeter schaktmassor felaktigt placerats bredvid E6 i samband med bygget.

Bilder från platsen visar att skredet har börjat från området vid företagsparken och sedan fortsatt ned över E6.

Enligt tidningen har företaget tillstånd att placera 30 000 kubikmeter schaktmassor i området närmast motorvägen. Exakt hur mycket som placerats vet dock inte Norberg.

— Det får vi undersöka. Eftersom man bara får belasta med en viss höjd – 2,5 meter på vissa delar och mer på andra delar – så har vi inte hunnit räkna ut det exakt, säger hon.

Inte första gången

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.

— Det är en utredning som antagligen kommer att ta väldigt lång tid, med tanke på att vi är beroende av olika expertutlåtanden för att få klarhet i vad som har hänt, säger polisens presstalesperson August Brandt till TT under söndagen.

Om deponeringen skulle vara orsaken är det inte första gången. Skredet vid Småröd i Munkedal 2006, som förstörde drygt 500 meter av den närliggande motorvägen, orsakades enligt haverikommissionens utredning av att för stora schaktmassor hade lagts på platsen i samband med en byggnation.

TT
/
/
Senaste nytt

Tre döda i skjutning i Nevada

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

1 timme sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

2 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

2 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

3 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

3 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.