Enligt Leif GW Persson kan våldsvågen vara inne i ett slutskede.
Enligt Leif GW Persson kan våldsvågen vara inne i ett slutskede. - Foto: Skärmavbild TV4/Nyhetsmorgon & Polisen

Leif GW:s teori: Våldsvågen har nått sin kulmen • "I sitt slutskede"

I och med den upptrappade gängkonflikten har oskyldiga fått sätta livet till. I Nyhetsmorgon berättar Leif GW Persson att han tror att kulmen nu är nådd, och passar även på att dela ut en syrlig känga till rikspolischefen.


Den pågående gängkonflikten sveper över landet. I centrum för våldsvågen står Rawa Majid med smeknamnet "Kurdiska räven" och hans tidigare vän som går under namnet "Jordgubben".

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mord

Leif GW Persson: Våldsvågen är i ett slutskede

De två brottslingarna, som tidigare var nära vänner, tros ligga bakom hela 10 sprängningar och 18 skjutningar som kostat sex personer livet. En som dock tror att våldet nått en kulmen är Leif GW Persson. Under onsdagens sändning av Nyhetsmorgon i TV4 berättade han att konflikten ser ut att vara i ett slutskede. Anledningen är att det generellt sätt brukar bli en upptrappning och en intensiv period innan det lugnar sig, en positiv notering menar GW.

Han förklarar att våldet som även drabbar oskyldiga har flera syften.

– Förutom skrämseltekniken riktad mot motståndaren bygger man också sitt varumärke. Man kan varje dag i media konstatera att man är någon att räkna med, förklarar han.

Leif GW Perssons besked om framtiden i Nyhetsmorgon – då lämnar han TV4

Därför kunde konflikten eskalera – enligt Leif GW Persson

En bidragande orsak till den eskalerade konflikten tror han kan härledas till sjösättningen av den nationella polisorganisationen den 1 januari 2015.

– I samband med den missar man det väsentliga att nästan all brottslighet som begås här i landet har en mycket stark lokal anknytning och det gäller även den här brottsligheten. Men ändå sjösätter man en organisation som inte på minsta vis är anpassad till att hantera det som är den grundläggande orsaken till problemet.

Enligt Leif GW Perssons mening finns det två sidor av myntet när det kommer till ansvarsutdelningen. Han anser att både den nuvarande och tidigare regeringen har ett delat ansvar i hur det ser ut i dag då beslutet visserligen fattades av en borgerlig regering hade det ett starkt stöd från den dåvarande oppositionen. Han förklarar att det fanns en stark politisk enighet bakom beslutet att sjösätta den nationella polisorganisationen, med undantag för Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Han passar även på att skicka en syrlig känga mot den sittande rikspolischefen Anders Thornberg, en person han helt ändrat uppfattning om.

– Han om någon borde förstå denna självklarhet. Jag vet inte vilken värld han har levt i. Han har omgett sig med det vanliga entouraget som tänker, uttrycker sig och har samma syn på saker som han har. Jag tror det kan bli knepigt att hitta något fungerande alternativ, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!