Branden orsakade omfattande skador på vinden, taket och i några av de översta lägenheterna. Omfattande vattenskador orsakades av släckningsarbetet. Arkivbild.
Branden orsakade omfattande skador på vinden, taket och i några av de översta lägenheterna. Omfattande vattenskador orsakades av släckningsarbetet. Arkivbild. - Foto: Fredrik Schlyter/TT

Lång väntan för evakuerade – "Mycket förstört"

Upp till två år. Så länge kan det ta innan alla som evakuerats efter en explosion och en brand i ett bostadshus i Norrköping kan flytta hem, rapporterar Hem och hyra.


Händelsen inträffade den 3 september och omkring 150 hyresgäster tvingades evakueras. Drygt 50 av 84 lägenheter är fortfarande obrukbara och skadorna är större än vad man först trott.

— Vi vill få tillbaka folk så fort som möjligt, men det är för mycket som är förstört. Enligt försäkringsbolaget kommer det ta upp till två år innan allt är klart, säger Christine Lindblad, administratör på hyresvärden Gustafssons bostäder, till tidningen.

Arbetet pågår med att tömma de skadade bostäderna.

— Vi har inga grejer alls. Det enda vi har är en säng, en soffa och ett köksbord. Jag fick med mig telefonen och det jag hade på mig, säger en hyresgäst som fått flytta in i en lägenhet i den oskadda delen av huset.

Branden orsakade omfattande skador på vinden, taket och i några av de översta lägenheterna. Släckningen bidrog även till stora vattenskador. Kostnaderna uppgår till miljonbelopp, enligt Lindblad.

Mycket pekar på att ett överhettat batteri till en elsparkcykel samt intilliggande sprejflaskor orsakade explosionen och den efterföljande branden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!