En läkare skrev ut dödliga doser av ett läkemedel som vanligtvis används för att avliva djur. Nu riskerar läkaren både åtal och att få sin legitimation indragen. Arkivbild.
En läkare skrev ut dödliga doser av ett läkemedel som vanligtvis används för att avliva djur. Nu riskerar läkaren både åtal och att få sin legitimation indragen. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg / TT

Läkare skrev ut dödliga doser till patienter: "Vänner och bekanta"

En pensionerad läkare kan få sin läkarlegitimation indragen efter att ha skrivit ut dödliga doser av läkemedlet Pentobarbitalnatrium. Det rapporterar GP.


Anledningen ska ha varit att läkaren ville använda läkemedlet som hjälp vid aktiv dödshjälp -- ”antingen för sig själv eller för vänner och bekanta”. Läkemedlet Pentobarbitalnatrium används i vanliga fall i Sverige för att avliva djur.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) skriver i sin anmälan att läkaren har förskrivit läkemedlet till minst två personer som har velat avsluta sina liv.

Myndigheten anser att läkaren är ”uppenbart olämplig” att utföra yrket och vill att hans läkarlegitimation ska återkallas.

Ärendet har lämnats vidare till åklagare som ska besluta om åtal.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!