Urspårningen strax söder om Hudiksvall i augusti har enligt Trafikverket haft stor påverkan på punktlighet. Arkivbild.
Urspårningen strax söder om Hudiksvall i augusti har enligt Trafikverket haft stor påverkan på punktlighet. Arkivbild. - Foto: Mats Andersson / TT

Sommarens extremväder bakom tågförseningar

Preliminära siffror för juni–augusti visar att 86,7 procent av de svenska persontågen kom fram i tid under sommaren. Det är en minskning på 3,2 procentenheter jämfört med samma period förra året, enligt Trafikverket.


Myndighetens preliminära siffror visar att 196 875 av 227 160 framförda persontåg nådde sin slutstation i rätt tid under perioden juni till augusti.

Trafikverket förklarar att punktligheten mest har påverkats av sommarens två urspårningar: den som drabbade sträckan mot Arlanda i slutet av maj där såväl banunderbyggnad som spår och växlar skadades samt den strax söder om Hudiksvall i början i augusti efter kraftiga skyfall.

"Att det blev en minst sagt blöt avslutning på sommaren visar statistik över hur många gånger vi under en augusti-månad normalt har översvämning som förseningsorsak", säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande och fortsätter:

"De senaste tio åren har det i augusti i genomsnitt varit lite drygt 300 avgångar som berörs, men i år var motsvarande siffra 1 800. En sådan extrem toppnotering går så klart inte obemärkt förbi, utan för en direkt påverkan på regularitet och punktlighet."

Järnvägsbranschens definition av punktlighet är ett tåg som kommer fram till slutstation i rätt tid plus fem minuter. Om tåget är sex minuter sent, eller mer, in på stationen räknas det som försenat.

TT
Senaste nytt

FN-chefen: Ta upp vapenvila i säkerhetsrådet

Asiens ledande börser backar

Asiens ledande börser tog rygg på USA-börsens kräftgång på onsdagen och backade i den inledande handeln på torsdagen.

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

En åtalsjury i den amerikanska delstaten Nevada har ställt sex republikaner inför rätta misstänkta för att under presidentvalet 2020 ha agerat falska elektorer – det vill säga de personer som formellt röstar fram valsegraren i delstaterna.

USA håller Osprey på marken

1 timme sedan
Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

2 timmar sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

2 timmar sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.