Orkidéer hör till de växtarter som är hotas av utplåning. Arkivbild.
Orkidéer hör till de växtarter som är hotas av utplåning. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

Växter och svampar hotas av massutrotning: "Måste agera snabbt"

Tillståndet för världens växter och svampar är akut. Enligt en ny forskningsrapport hotas nästan hälften av alla kända blommande växter av utrotning.


Bakom rapporten, som ges ut för femte gången, står Royal Botanic Gardens Kew i London. Bidragande har även Göteborgs universitet varit.

"I en tid då växter och svampar hotas alltmer måste vi agera snabbt för att fylla kunskapsluckor och prioritera klokt för deras bevarande", säger Alexandre Antonelli, forskningschef vid Royal Botanic Gardens Kew i London och professor i systematik och biodiversitet vid GU, i ett pressmeddelande.

Rapportförfattarna skriver bland annat att "den naturliga världen är i obalans" till följd av klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald.

Det finns omkring 350 000 arter av kärlväxer – buskar, träd och örter – som är kända för vetenskapen. Samtidigt tros 100 000 arter fortfarande vara oupptäckta. Av de oupptäckta bedömer forskare att tre av fyra redan hotas av utrotning. Dessutom kan 45 procent av alla blommande växtarter vara hotade.

Bland de mest utsatta finns växtfamiljerna orkidéer och piperaceae, som inkluderar svartpeppar.

"Därför föreslår vi att alla nybeskrivna arter betraktas formellt som utrotningshotade om inte annat bevisas, eftersom en rödlistning kan vara en förutsättning för att kunna bevara dem", säger beräkningsbiolog Daniele Silvestro vid Göteborgs universitet i pressmeddelandet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!