Klimataktivisten Greta Thunberg i Malmö tingsrätt på onsdagen.
Klimataktivisten Greta Thunberg i Malmö tingsrätt på onsdagen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Greta Thunberg döms till dagsböter: ”Vägrade lyda polisen”

Ett stort pressuppbåd är på plats när Greta Thunberg för andra gången på kort tid ställs inför rätta i Malmö tingsrätt. Förra gången dömdes klimataktivisten till dagsböter och hon är återigen åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.


Den 24 juli dömdes klimataktivisten för samma brott till 30 dagsböter à 50 kronor.

— Vi gör det här för att vi är mitt uppe i en klimatkris. Vi som kan agera har en skyldighet att göra det, sade Greta Thunberg till TT efter den första domen.

Bara några timmar senare deltog Thunberg i en ny aktion genom att blockera fordon i oljehamnen i Malmö och i mitten av september åtalades hon på nytt.

"Demonstrationen saknade tillstånd och den medförde att biltrafiken blockerades. Kvinnan vägrade att lyda polisens befallning att lämna platsen. Brottsrubriceringen är därför ohörsamhet mot ordningsmakten", sade extra åklagare Isabel Ekberg i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten när åtalet väcktes.

Greta Thunberg döms för ohörsamhet mot ordningsmakten

Klimataktivisten Greta Thunberg döms av Malmö tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten till dagsböter. Detta för en aktion i oljehamnen i Malmö den 24 juli.

Hon genomförde aktionen samma dag som hon i samma tingsrätt dömdes för samma slags brott. Även då blev påföljden dagsböter.


TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!