Olja från den grundstötta färjan Marco Polo nådde på söndagskvällen land norr om Hörvik i västra Blekinge.
Olja från den grundstötta färjan Marco Polo nådde på söndagskvällen land norr om Hörvik i västra Blekinge. - Foto: Johan Nilsson/TT

Oklart hur mycket olja som läckt ut från färjan

Det är fortfarande oklart hur mycket olja som har läckt ut från det grundstötta fartyget Marco Polo utanför Blekingekusten. Sikten är bättre än under gårdagen och Kustbevakningen försöker skapa sig en bild med hjälp av drönare och flyg.


Olja har nått land längs kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun. Ett 50-tal personer förbereder saneringsinsatsen på land, som leds av kommunen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt länsstyrelsen bistår.

— Vi vet inte hur skadad haveristen är. Hon står på grunt vatten, fyra meters djup. När går det att dra loss henne, går det att dra loss henne över huvud taget och kan man tömma henne på oljan som är kvar? Det är sådana svar vi hoppas kunna få under dagen, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på länsstyrelsen.

Sjöräddningssällskapet har under natten haft en båt på plats bredvid det grundstötta fartyget, som ligger cirka tre kilometer från land.

— Vi har läns runt fartyget. Vi har också andra båtar som hjälper Kustbevakningen att lägga ut andra länsar, Ingemar Högstedt, stationsansvarig vid Sjöräddningssällskapet i Sölvesborg.

Larmet om grundstötningen kom klockan 06.25 på söndagen. Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn för att sedan fortsätta till Klaipeda i Litauen.

Kustbevakningen har inlett en förundersökning om brott mot sjölagen i samband med olyckan

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!