Svenskar vill stoppa sexarbete

En majoritet av svenskarna vill förbjuda försäljning av sex, särskilt kvinnorna.


En majoritet av svenskarna vill förbjuda försäljning av sex. Särskilt kvinnorna har den åsikten, visar en ny undersökning.

Den svenska sexköpslagen som infördes 1999 förbjuder bara köp av sex. Stödet för lagen är stort bland svenskarna. 71 procent stöder lagen. Bland kvinnorna har lagen stöd av 83 procent medan 63 procent av männen tycker att lagen är bra.

Men enligt en undersökning av forskaren Jari Kusmanen vid Göteborgs universitet vill en majoritet av svenskarna även förbjuda försäljning av sex. Framför allt har den uppfattningen stöd bland kvinnorna, där 66 procent vill se den förändringen av lagen.

Jari Kusmanen tolkar resultatet som att människor uppfattar prostitutionen som ett allmänt problem och inte främst som ett uttryck för könsmaktsförhållanden.

Trots det starka stödet för sexköpslagen är tilltron till lagen minimal. Bara 20 procent tror att prostitutionen minskat till följd av lagen. De faktiska förhållandena är mycket svåra att mäta. Den synliga gatuprostitutionen har successivt minskat de senaste tio åren. Om det beror på lagen eller att prostitutionen förändrats vet forskarna inte. Det framgår klart av forskarrapporten Prostitutionen i Norden, som presenterades i Stockholm på torsdagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.