Förra året transplanterades 465 njurar i Sverige varav de flesta är från avlidna donatorer. Arkivbild.
Förra året transplanterades 465 njurar i Sverige varav de flesta är från avlidna donatorer. Arkivbild. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Njurdonationer från avlidna på akuten i sikte

Patienter som avlider på akuten ska kunna få sina njurar transplanterade, i försök som Sahlgrenska universitetssjukhuset planerar för. Förhoppningen är att det ska förkorta väntetiden för alla som väntar på en ny njure, något som i dag kan ta upp till tre år.


Redan i dag kan transplantationer med organ göras, men då handlar det om patienter inom intensivvården. Om patienter inom akutvården också kan bli organdonatorer skulle det kunna minska bristen på donerade njurar, rapporterar Dagens Medicin.

Det handlar om att ta tillvara njurar från patienter som förklarats döda efter att deras hjärta stannat på akuten. En förutsättning är att anhöriga också ger klartecken.

Försöken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ska göras inom ramen för en studie men än så länge är det bara första delen – att ta hand om njurarna – som fått okej från Överklagandenämnden för etikprövning. För att njurarna sedan ska transplanteras till en annan patient krävs ytterligare ett etikgodkännande.

År 2022 transplanterades 465 njurar i Sverige, varav 99 från levande donatorer. Väntetiden för transplantation från avlidna är vanligen två till tre år.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!