Felix Åkerlund från Skellefteå blev utsatt för en stalker under flera års tid.
Felix Åkerlund från Skellefteå blev utsatt för en stalker under flera års tid. - Foto: Nanna Marskog/SVT och Skärmavbild/SVT/Dokument inifrån: Stalker

Är Felix Åkerlund fri från sin stalker i dag? • Nya kusliga samtalen

Felix Åkerlund, 30, från Skellefteå utsattes under flera års tid för en stalker som hade för avsikt att förstöra hans liv, vilket skildras i SVT:s "Dokument inifrån: Stalker". Men är han fri från sin stalker i dag, och hur ser hans liv ut nu?
Artikeln innehåller spoilers.


Felix Åkerlund, som nu är 30 år gammal, levde ett socialt och händelserikt liv i Skellefteå när han år 2016 tog emot sitt första sms från ett 072-nummer som senare skulle komma att skaka om hela hans tillvaro under flera års tid.

Till en början upplevde Felix meddelandena som harmlösa. 

– De första meddelanden som kom, de var väldigt oskyldiga. Det fanns inget vettigt i dem. Typ "du såg bra ut på krogen ikväll", berättar han i SVT:s "Dokument inifrån: Stalker", som skildrar hans historia. 

Felix Åkerlunds om sin stalker: "Gjort allt i sin makt"

Men det dröjde inte länge innan situationen eskalerade. Stalkern bakom 072-numret övervakade Felix Åkerlunds varenda steg, utgav sig för att vara hans flickvän i sms till tjejer runtom i Sverige, hotade hans anhöriga, ringde hans arbetsplats och anklagade honom för våldtäkt. 

"Den som skickat meddelandena har gjort allt i sin makt för att förstöra för honom. Det gäller arbete, relationer, att kunna roa sig och att leva sitt liv", står i Felix utsaga i domen som Nyheter24 tagit del av.

Vem är Felix Åkerlunds stalker i Skellefteå?

Stalkern i fråga dömdes, för förtal, olaga förföljelse och föregivande av allmän ställning, i både Skellefteå tingsrätt och i hovrätten för övre Norrland. Påföljden blev skyddstillsyn och ett skadestånd, på 40 000 kronor, till Felix Åkerlund.

Nedan kan du läsa mer om fallet och vad vi vet om personen som förföljde Felix:

Felix Åkerlunds stalker – det här vet vi om personen bakom 072-numret i Skellefteå

Felix Åkerlund från Skellefteå blev utsatt för en stalker. Foto: SVT

Stalkerns motiv – varför förföljdes Felix Åkerlund?

Stalkern har hela tiden förnekat brott, vilket också innebär att personen i fråga inte uppgett något till motiv till den förföljelse som Felix Åkerlund utsattes för.

I det tredje och sista avsnittet av "Dokument inifrån: Stalker", som skapats av Johannes Hallbom, berättar dock Felix om sin teori kring varför han blivit utsatt. 

– Ja, den har man ju tänkt på några gånger. Varför. Hens endgame (slutgiltiga mål, reds. anm.) var att stänga ute omvärlden så att den enda jag skulle ha att vända mig till i slutändan var hen. Att jag var i ett ständigt behov av att ha hen. Att kontrollera mig. 

Experten: Är du utsatt för en stalker? Det här bör du göra

Felix Åkerlund i dag – så lever han efter stalkern

I dag är Felix Åkerlund pappa och gift med Nina, som även hon utsattes för stalkern. Paret är fortsatt bosatta i Skellefteå och enligt Felix är det just Nina som fått hans liv att återgå till det normala. 

– Det är hon som är vändpunkten i allt. Det är hon som fått mig att bli mig igen. Som pusslat ihop mig, bit för bit. Jag har henne att tacka för allt. Men den här historien, den kommer att följa mig resten av livet, säger han i programmet. 

Är Felix Åkerlund fri från sin stalker i dag?

Under det avslutande avsnittets sista minuter får tittarna höra ett telefonsamtal mellan Felix Åkerlund och dokumentärskaparen Johannes Hallblom.

– Nu har det börjat ringa ett dolt nummer till mig och Nina, säger Felix, varpå Johannes svarar: 

– Är det sant?

– Ja, och de gånger som Nina svarat har det bara varit någon som andas på andra sidan. Vi vet ju inte vem det är, men vi kan ju gissa. Jag kan ju lägga ihop ett plus ett, konstaterar Felix.

Stalkern har fått frågor om dessa samtal, men har avböjt att kommentera. Och samtalen tycks ha upphört. I P3 Morgonpasset får nämligen Felix Åkerlund, den 7 november 2023, frågan om han är fri från stalking i dag. Han svarar då:

– Ja, det skulle jag säga. Absolut.

Experten: Här är 5 typer av stalkers du kan råka ut för

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!