Palestinier vid gränsövergången till Egypten i Rafah. Bilden är tagen 13 november.
Palestinier vid gränsövergången till Egypten i Rafah. Bilden är tagen 13 november. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Handfull svenska spädbarn får lämna Gaza

Ytterligare 100 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har fått tillstånd att lämna Gaza på onsdagen. Bland dem finns över 20 barn som är tre år eller yngre, varav sex spädbarn.


Sammanlagt 576 personer från 13 länder finns på den Hamaskontrollerade palestinska gränsmyndighetens lista över personer som tillåts korsa gränsen till Egypten under onsdagen.

I regel tillåts endast utländska medborgare och palestinier med dubbla medborgarskap eller uppehållstillstånd i ett annat land att lämna.

Flest, 103, har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Ryssland. Sverige är tvåa med 100 namn, varav 92 medborgare och åtta med uppehållstillstånd. Norge har ett 50-tal namn på listan.

Precis som tidigare dagar är majoriteten av dem som fått tillåtelse att lämna på onsdagen barn under 18 år. Hela 21 av dem är födda 2020 eller senare, varav sex är spädbarn under ett år. Det yngsta är fött i augusti.

150 svenskar ute

Sammanlagt har nu 282 personer med koppling till Sverige fått grönt ljus att lämna Gaza via gränsövergången till Egypten i Rafah. Enligt TT:s sammanställning är 158 av dem barn, 111 av dem är tolv år eller yngre.

UD uppgav på tisdagskvällen att cirka 150 svenskar hittills tagit sig ut.

Över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza. Sverige hör med det till länderna med flest namn på sin lista.

Svårt få kontakt

Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, sade på tisdagen att man räknar med att kunna fortsätta evakueringen under onsdagen och "eventuellt längre" för att ge alla en chans att lämna.

UD avråder sedan tio år från alla resor till det Hamasstyrda Gaza med anledning av säkerhetsläget och säger sig ha "mycket begränsade" möjligheter att bistå på plats.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har betonat att svenska medborgare som trots det valt att resa till området har ett stort eget ansvar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!