Chaufför frikänd föt bussolycka

Svea hovrätt frikänner en 24-årig chaufför för olyckan som dödade sex personer.


Svea hovrätt anser inte att den 24-åriga chaufför som dömdes som ansvarig för den svåra bussolyckan i Uppland i februari 2007 orsakade passagerarnas död.

Hovrätten ogillar Uppsala tingsrätts fällande dom och frikände chauffören från brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Enligt Svea hovrätt orsakade inte kvinnan olyckan. I stället orsakades krocken av en serie olyckliga och samverkande faktorer, menar domstolen.

"Även om chaufförens körsätt sannolikt bidragit till olyckans förlopp anses det inte bevisat att hon genom sitt agerande gjort sig skyldig till sådant felbeteende eller risktagande att det innefattat straffbar oaktsamhet", skriver hovrätten.

Uppsala tingsrätt dömde i april förra året chauffören till villkorlig dom som ansvarig för olyckan som krävde sex passagerares liv.

Tingsrätten ansåg att hon kört sin buss felaktigt och för fort på den vägsträcka där olyckan inträffade.

Svea hovrätt delar alltså inte tingsrättens uppfattning. Domstolen anser att chauffören inte tagit alltför stora risker eller på annat sätt kört slarvigt när hon krockade med en mötande buss.

Olyckan inträffade på morgonen den 27 februari 2007 på länsväg 288 mellan Uppsala och Östhammar.

Kvinnan körde linjebuss 811 mot Östhammar när hon kolliderade med en mötande linjebuss.

Vid olyckan omkom en man i kvinnans buss medan fem kvinnor dödades i den andra bussen. Över 20 personer skadades.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!