Stockholm

Glömde vila – åtalas

Lastbilschauffören åtalas för att inte ha vilat mellan sina körningar.


Läs mer

GÖTEBORG. Lastbilschauffören, som är i 50-årsåldern, åtalas för att inte ha vilat tillräckligt mellan sina körningar. Enligt polis är detta ett allvarligt, men väldigt vanligt brott.

Vid två tillfällen under förra hösten hade mannen låtit bli att ta den enligt lag föreskrivna vilan mellan sina arbetspass. Föraren har heller inte använt sig av färdskrivare, där man lagrar uppgifter om körning, vila och annat arbete.

Flera svåra lastbilsolyckor inträffade i Göteborg under förra våren, olyckor som kan ha orsakats av för lite vila.

– Det går inte en dag utan att vi träffar på en chaufför som har kört för länge. Utan vila kör de i ett tillstånd som innebär fara både för sig själva och andra trafikanter, säger Anders Granath, trafikpolisbefäl vid Polisen i Västra Götaland till GP.

Chaufförerna måste enligt lag vila elva timmar per dygn, då de annars kan tappa både koncentrationen och reaktionsförmågan. Det är även slitsamt för kroppen att inte sova tillräckligt.

– Att många struntar i vilan gör också att det blir en osund konkurrens mellan bolagen. De som sköter sig får till slut inte verksamheten att gå runt, menar Granath, enligt GP.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.