Båda föräldrarna nekar till brott.
Båda föräldrarna nekar till brott. - Foto: Martina Holmberg/TT

Sexårig flicka torterades: Låstes in i tvättstuga och förgiftades med ättika

Ett stort pussel ska läggas i rättegången om den ättiksskadade flickan som nu startar i Lunds tingsrätt, säger åklagaren. Föräldrarna nekar till att ha utsatt sin dotter för brott, men krävs på 2,6 miljoner i skadestånd. Hon var döende när hon togs till sjukhus natten till julafton förra året.


Den då sexåriga flickan var iskall, med en kroppstemperatur på 33,9 grader, och hennes magsäck var förstörd av ättika. Åklagare Ingegerd Jigin hävdar att föräldrarna "tillsett" att dottern fått i sig så mycket ättika att hon försatts i livsfara.

— Gärningen är att bedöma som synnerligen grov då agerandet varit synnerligen hänsynslöst och orsakat synnerligt lidande och varit livshotande med bestående kroppsskador till följd, säger åklagaren

Pappans advokat framhåller att pappan inte utsatt dottern för varken nedkylning eller ättiksförgiftning. Han har inte heller underlåtit att ingripa och se till att hon fick vård.

— Snarare har han sett till att hon fått vård efter att ha konsumerat ättika efter eget handlande, säger advokat Anders Elvingsson.

Båda nekar

Även mamman nekar. Bitarna passar inte ihop i åklagarens pussel och många bitar saknas, enligt mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman. Mamman själv vilar hakan mot handen och tittar mot rättens ordförande.

Föräldrarna åtalas också för att hållit flickan fastspärrad i en bilbarnstol i ett tvättrum och för att ha utsatt henne för svält eller kraftig undernäring. Vidare har hon tvingats bära blöja som inte bytts tillräckligt ofta och därmed blivit sårig.

Föräldrarna hävdar att dottern inte tvingats bära blöja och såren är en följd av att hon hade diarré tiden innan hon kom till sjukhuset, framhåller de.

På samtliga punkter betonar åklagaren att föräldrarna hade garantansvar för sin dotter. De var hennes vårdnadshavare och hade därför skyldighet att skydda henne och ha omsorg om henne.

Allvarlig misshandel

Föräldrarna åtalas för flera fall av allvarlig misshandel. Bland annat ska hon ha fått kokande vatten över sig, vilket mamman ställs till svars för. I den delen åtalas pappan för att inte ha ingripit och sett till att dottern fick vård.

Enligt åklagaren har flickan hållits inspärrad även under en tidigare period, då familjen bodde på en annan ort.

Flickans särskilda företrädare Malin Wahlqvist Raihle yrkar på 2,6 miljoner kronor i skadestånd, bland annat med hänvisning till att hon fått magsäcken bortopererad på grund av ättiksskadan.

TT
/
Senaste nytt

Ny lag för A-traktorer kan ge 1 000 kronor i böter – gäller från och med i dag

Spotify lämnar Uruguay

Spotify har beslutat att lämna Uruguay från och med 1 januari och förväntas ha avvecklat sin verksamhet helt i februari.

Gaza: Fem frågor om vapenvilan

Vapenvilan har upphört mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Den höll i precis en vecka.

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

Den dömda polismördaren Jackie Arklöv fick tidigare i år sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu har han ansökt om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass.

40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

En 40-årig man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.