Europols högkvarter i Haag, Nederländerna.
Europols högkvarter i Haag, Nederländerna. - Foto: Mike Corder/AP/TT

Tre svenskar på Europols "most wanted"-lista

Tre svenskar återfinns på det europeiska polissamarbetet Europols lista över Europas mest eftersökta personer, den så kallade "most wanted"-listan, för 2023.


Den årliga Europol-kampanjen "most wanted", där nästan alla EU-länder deltar, inleds i november och syftar till att få allmänhetens hjälp att hitta efterlysta brottslingar.

Kampanjen består av ett utskick med bilder på efterlysta personer. På den uppdaterade listan för 2023 finns ett 60-tal personer från olika länder, däribland tre svenskar.

Det rör sig om två män, 27 och 33 år gamla, samt en 31-årig kvinna. Alla tre är efterlysta av Sverige för narkotikaverksamhet, varav 33-åringen klassas som "farlig" av Europol.

Mannen misstänks vara en av Sveriges största kokaingrossister. Han ska ha gripits i Bulgarien våren 2022 men ska senare samma år ha mutat sig fri, har Expressen rapporterat.

"Samarbete mellan EU-länder och mellan EU-medborgare är avgörande i jakten på efterlysta brottslingar. Dessa brottslingar flyr från land till land och försöker undgå brottsbekämpande myndigheter. Genom att snabbt gå igenom vår lista kan du hjälpa oss att rädda potentiella framtida offer", säger Europolchefen Catherine De Bolle i en kommentar på Europols hemsida.

TT
/
/
Senaste nytt

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

En 40-årig man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.

Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera. Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.

Flicka förgiftades med ättika – pappans förklaring: "Uppenbarligen törstig"

Mitt i natten får en sexårig flicka i sig ättika – så mycket att hennes magsäck förstördes. Pappans förklaring: Uppenbarligen var hon törstig.

"Sverigebilden" med i ny handelsstrategi

Regeringen presenterar en ny strategi för Sveriges utrikeshandel.

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

1 timme sedan
Israel hade detaljkännedom om Hamas angreppsplaner redan för ett år sedan, men dömde ut den terrorstämplade islamiströrelsens förmåga, rapporterar The New York Times. Hade uppgifterna tagits på allvar hade 7 oktober-massakrerna kanske kunnat förhindras, säger källor till tidningen.