Leksaker i trädgården där den sjuåriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.
Leksaker i trädgården där den sjuåriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Fallet med flickan lades ut på entreprenad

Hon var aldrig i skolan – och hade 22 uteblivna besök hos Folktandvården. Men socialtjänsten träffade aldrig den inlåsta, svältande och misshandlade flickan i Eslöv, visar en granskning som HD och Sydsvenskan har gjort.


En genomgång av kommunens journalanteckningar och förhör med socialsekreterare visar att Eslöv i det specifika fallet med flickan lagt ut socialtjänsten på entreprenad. Resultatet? En frilansande socialsekreterare – som hösten 2022 blev överbelastad med 20 ärenden – anlitades för att hantera de orosanmälningar som kommit in gällande flickan.

Möten genomförs med de nu åtalade föräldrarna, och några av flickans syskon. Men själva flickan träffar konsulten aldrig. Denne ska även på grund av ärendets svårighetsgrad ha larmat kommunen om att förstärkning behövdes. En ytterligare konsult anlitas – men inte heller denna person hinner med ärendet, skriver tidningen.

Under en sjukskrivning av en av konsulterna visar det sig sedan att ingen på Eslövs kommun arbetar med fallet alls. Anteckningar om flickans fall hamnar i ett postfack i Eslövs kommunhus bara dagar innan flickan, natten mot julafton förra året, tas till sjukhus. Då svävar hon mellan liv och död, med en kroppstemperatur på 33,9 grader och en magsäck förstörd av ättika.

TT har sökt Eslövs kommuns barn- och ungdomschef för en kommentar.

TT
Senaste nytt

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

Den dömda polismördaren Jackie Arklöv fick tidigare i år sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu har han ansökt om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass.

40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

En 40-årig man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.

Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera. Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.

Flicka förgiftades med ättika – pappans förklaring: "Uppenbarligen törstig"

Mitt i natten får en sexårig flicka i sig ättika – så mycket att hennes magsäck förstördes. Pappans förklaring: Uppenbarligen var hon törstig.

"Sverigebilden" med i ny handelsstrategi

Regeringen presenterar en ny strategi för Sveriges utrikeshandel.